Obrezivanje odraslih neisplativo

Grupa vrhunskih svetskih ekonomista složila se da obrezivanje odraslih, kao globalna taktika kojom se sprečava prenošenje HIV-a, nije isplativija od drugih metoda prevencije.
Grupa vrhunskih svetskih ekonomista složila se da obrezivanje odraslih, kao globalna taktika kojom se sprečava prenošenje HIV-a, nije isplativija od drugih metoda prevencije.

Obrezivanje odraslih podrazumevalo bi veliku medijsku kampanju kako bi se muškarci odlučili na intervenciju. Takođe, smatra se da ova ideja ne bi lako bila sprovedena u delo a i kada bi bila sprovedena, uzrokovala bi potencijalno rizičnije ponašanje.

Nakon detaljnog istraživanja o ekonomski povoljnim metodama prevencije HIV-a zaključci su da bi najisplativiji načini prevencije bili vakcina protiv HIV-a, obrezivanje u najmlađem periodu života, sprečavanje prenošenja virusa sa majke na dete i sigurnija transfuzija krvi.

Svake godine 2.5 miliona ljudi zarazi se ovim virusom, oko 2 miliona umre, 70 procenata njih u Africi.

Epidemiolozi i aktivisti koji se decenijama bore protiv HIV-a se ne slažu sa ekonomistima. Oni tvrde da je muško obrezivanje u odraslom dobu delotvorno kao i vakcina zato što smanjuje rizik za 60 procenata. Zbog toga misle da je važno trošiti novac na one metode koje sigurno deluju i ne razmišljati prvenstveno o novcu.
  • Ljuba

    01.10.2011 13:34
    ...
    Došli smo dotle da se kapitalizam bavi komercijalnim aspektom toga šta hoćemo (ili šta nećemo) raditi sa sopstvenim ćunama!? Ako sada nije vreme za revoluciju, ne znam kad je...
  • Nasty

    30.09.2011 10:10
    hm
    A kako bi bilo koristiti kondom i ne ponasati se rizicno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?