Srbija u vrhu po broju moždanih udara

Svake godine 23.000 Srba doživi akutni moždani udar ili "šlog" od kojih 7.500 umre, isto toliko završi sa invaliditetom, a preostalih 8.000 se vrati normalnom životu.
Svake godine 23.000 Srba doživi akutni moždani udar ili "šlog" od kojih 7.500 umre, isto toliko završi sa invaliditetom, a preostalih 8.000 se vrati normalnom životu.

Srbija je sa 3.000 novoobolelih na milion stanovnika, dospela u svetski vrh po broju ljudi koji dožive moždani udar, saopštila je kompanija "Bajer". Iako je ta bolest do sada "kosila" stariju populaciju, u zemljama kao što je Srbija, čak 20 odsto pacijenata ima manje od 45 godina, a reč je o bolesti sa visokom stopom umiranja, koja je i najčešći uzrok trajnog invaliditeta.

Povišen krvni pritisak, dijabetes, migrenske glavobolje, trudnoća, hormonska supstituciona terapija u menopauzi, gojaznost i povećane masnoće u krvi su glavni faktori rizika. Moždani udar nastaje usled oštećenja ili zakrčenja krvnih sudova koji hrane ćelije mozga, a može da izazvati pucanje krtog, bolesnog krvnog suda kada nastaje moždano krvarenje.

Simptomi su oduzetost desne ili leve polovine tela, nemogućnost govora ili nerazumevanje govora, trnjenje jedne polovine tela, nesigurnost i ozbiljno zanošenje u hodu, smetnje u vidu, duple slike, zbunjenost, teška nepoznata glavobolja...
Ti simptomi se javljaju naglo i potrebno je da pacijent odmah pozove Hitnu pomoć, jer, postoji terapija koja, ukoliko se primeni u prva tri sata, uspešno leči skoro 40 odsto bolesnika.

Od ključnog značaja je, kao i za druge bolesti, prevencija - kontrola krvng pritiska, šećera i masnoća u krvi, prestanak pušenja, umerenost u piću, redovni odlasci kod kardiologa, fizička aktivnost, zdrava ishrana i tableta aspirina dnevno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?