Čestice plastike dospevaju i u mozak

Istraživanjem Medicinskog univerziteta u Beču (MedUni Wien) utvrđeno je da sitne čestice plastike dospijevaju i u mozak.
Čestice plastike dospevaju i u mozak
Foto: Pixabay
Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu "Nanomaterials", sprovedeno je na životinjskom modelu s oralnim dozama mikroplastike i nanoplastike iz polistirola, široko rasprostranjenog veštačkog materijala koji se, između ostalog, koristi za pakovanje hrane.
Otkriveno je da se sitne čestice mogu pronaći u mozgu već dva sata nakon konzumiranja. Način na koji mikroplastika i nanoplastika probijaju krvno-moždanu barijeru dosad je bio nepoznat u medicini.
Bečki naučnici su uz pomoć kompjuterskih modela otkrili da je određena površinska struktura ključna za prolazak plastičnih čestica u mozak. Krvno-moždana barijera važna je ćelijska granica koja štiti mozak od ulaska toksina i patogena. Sličnu zaštitnu barijeru kao mozak ima i crevo - crevnu sluzokožu koju, kako je otkriveno naučnim istraživanjima, sitne čestice plastike takođe mogu da pređu.
 
Čestice nanoplastike i mikroplastike u probavnom sistemu tako su dovedene u vezu s lokalnim upalnim i imunološkim reakcijama i s pojavom raka. Čestice plastike u mozgu mogle bi povećati rizik od upala, neuroloških poteškoća ili čak neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, pa su dalja istraživanja u tom području prekopotrebna, naglasili su naučnici sa Medicinskog univerziteta u Beču.
 
Čestice plastike manje od 0,001 milimetra nazivaju se nanoplastikom, a one do pet milimetara se nazivaju mikroplastikom i vidljive su golim okom. Nanoplastika i mikroplastika dospevaju u naš lanac ishrane, između ostalog, iz ambalažnog otpada.
 
Kako su pokazala istraživanja, osoba koja pije dnevno preporučenu količinu vode od 1,5 do dva litra, godišnje unese 90.000 sitnih čestica plastike. Osobe koje piju vodu iz česme u nešto su povoljnijem položaju pa unesu oko 40.000 čestica godišnje.
 
Kako bi se smanjila moguća šteta mikroplastike i nanoplastike za čoveka i životnu sredinu, važno je ograničiti širenje i upotrebu i istovremeno nastaviti sa istraživanjem delovanja sitnih čestica plastike. Otkriveni mehanizam u prevladavanju zaštitnih barijera u telu može presudno unaprediti ovo istraživanje, ukazao je naučni tim sa Medicinskog univerziteta u Beču.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).