SZO: Rak pluća je ponovo najčešći rak

Procenjuje se da je u 2022. bilo 20 miliona slučajeva raka i 9,7 miliona umrlih od raka, objavila je agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije.
SZO: Rak pluća je ponovo najčešći rak
Foto: Pixabay
Taj sve veći teret prikriva "izrazitu nejednakost" među bogatim i siromašnim zemljama.
 
Od raka oboli svaka peta osoba, a od te bolesti umire svaki deveti muškarac i svaka petnaesta žena, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) objavljenom uoči Međunarodnog dana borbe protiv raka koji se obeležava 4. februara. 
Ali opasnost od raka varira u zavisnosti od toga gde pacijent živi, ​​navodi IARC u svom polugodišnjem izveštaju temeljenom na podacima iz 185 zemalja i 36 vrsta raka. Na primer, u najrazvijenijim zemljama svaka dvanaesta žena oboli od raka dojke, ali samo jedna od 71 žene umre od njega.
 
U zemljama koje su niže po indeksu ljudskog razvoja, jedna od 27 žene dobije rak dojke - delimično zato što je stanovništvo obično mlađe, ali i kao rezultat manje izloženosti faktorima rizika poput prekomerne težine - ali jedna od 48 žena umre od toga.
Žene u tim zemljama "imaju manju verovatnoću da će im se dijagnostikovati i mnogo veći rizik od smrti od bolesti zbog kasne dijagnoze i neadekvatnog pristupa kvalitetnom lečenju", rekla je Izabel Soerjomataram, zamenica direktora IARC-ovog ogranka za nadzor raka.
 
IARC je takođe rekao da različite vrste raka sada sve više utiču na stanovništvo kako se menja način života. Na primer, rak debelog creva sada je treći najčešći rak i drugi po broju smrtnih slučajeva. Kolorektalni rak je posebno povezan s godinama, kao i faktorima načina života poput gojaznosti, kao i pušenja i upotrebe alkohola.
 
Međutim, rak pluća takođe se ponovo pojavio kao najčešći rak i vodeći uzrok smrti, sa 2,5 miliona novih slučajeva i 1,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje. IARC je rekao da je to verovatno povezano s upornom upotrebom duvana u Aziji.
 
Iako su ograničenja povezana s pandemijom kovida uticala na dijagnozu i lečenje raka, dosadašnji podaci - uglavnom samo iz zemalja s visokim dohotkom - pokazuju minimalan uticaj na preživljavanje, dodala je agencija.
IARC je rekao da će do 2050. broj slučajeva verovatno porasti 77 odsto, na 35 miliona, kako stanovništvo raste i stari. Međutim, efekat će biti neujednačen: u siromašnijim zemljama broj slučajeva porašće za 142 odsto, rekla je agencija, a stope smrtnosti će se udvostručiti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.