Ginisov rekorder: Već 40 godina živi s presađenim srcem

Najdugovečniji pacijent sa transplantacijom srca, operisan u Engleskoj 1984. godine, zvanično je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.
Ginisov rekorder: Već 40 godina živi s presađenim srcem
Foto: Pixabay
Pedesetsedmogodišnji Bert Jansen iz Holandije živi skoro 40 godina sa donorskim srcem presađenim u londonskoj bolnici Harefield.
 
Nakon što je sa 17 godina razvio simptome slične gripu, Jansenu je dijagnostikovana kardiomiopatija, zadebljanje srčanog mišića koje ga sprečava da pumpa krv u telu.
Jansenov kardiolog u Holandiji bio je povezan sa bolnicom Harefield u Londonu i pionirom transplantacije, profesorom Magdi Jakubom, koji je izvršio operaciju 6. juna 1984. godine, kada je pacijent napunio 18 godina.
 
U to vreme srca se u Holandiji još nisu presađivala.
"Sve je prošlo veoma brzo. Samo nedelju dana nakon dolaska u Harefield, dva srca su postala dostupna nakon velike saobraćajne nesreće u Londonu", rekao je Jansen.
 
Kako je naveo "jedno srce se poklopilo i presađeno je".
 
"Kao što su mi doktori rekli 30 godina kasnije, mora da je savršeno odgovaralo", dodao je on.
 
Jansen je rekao da mu je novo srce omogućilo da brzo "živi kvalitetnim životom". Igrao je tenis i odbojku i radio je puno radno vreme.
 
Oženio se Petrom 1996. godine, dobio sinove Gvida i Ivu, a danas se čak bavi i paraglajdingom.
 
Njegova operacija je bila 107. te vrste u Harefieldu. Prvi je izveo Sir Magdi Jakub 1980. godine i centar je od tada presadio na hiljade srca.
 
"Fantastična je vest da jedan od naših ranih pacijenata nastavlja da živi punim i srećnim životom tako dugo nakon transplantacije", rekao je dr Fernando Risgo Gil, kardiolog i šef službe za transplantaciju srca u bolnici Harefield.
Na listi za transplantaciju u Velikoj Britaniji prošle nedelje bilo je 7.314 odraslih, uključujući 248 pacijenata mlađih od 18 godina, prema podacima NHS.
 
"Nažalost, mnogi od ovih ljudi će umreti čekajući jer u ovoj zemlji imamo nedostatak donora", upozorio je dr Gil i dodao da se nada da će Bertova priča poslužiti kao podsticaj ljudima da razmisle o tome da se registruju kao donori organa, i da tako nekom daju novi život.
  • /

    10.02.2024 11:00
    5-7g. max,a onda novi organ ponovo.
    Tako je kod drugih.
  • Dr

    09.02.2024 21:59
    Zd.
    Bravo!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.