Stres smanjuje mogućnost začeća

Novo istraživanje je pokazalo da žene koje su pod stresom imaju 12 odsto manju verovatnoću da tokom plodnih dana zatrudne nego žene koje se u to vreme osećaju opušteno.
Novo istraživanje je pokazalo da žene koje su pod stresom imaju 12 odsto manju verovatnoću da tokom plodnih dana zatrudne nego žene koje se u to vreme osećaju opušteno.

Naučnici sa Oksforda želeli su da pokažu koliko je važna opuštenost za začetak deteta, zbog čega su pregledali 274 žene koje su već neko vreme želele da ostanu trudne.

Portal Moj doktor piše da su istraživači sproveli testiranje da bi izmerili nivo kortizola, hormona koji se otpušta u stresnim situacijama i enzima naziva alfa-amilaza koji ukazuje na nivo adrenalina.

Uzorci su se uzimali šestog dana svakog menstrualnog ciklusa tokom šest ciklusa ili dok žena nije ostala trudna.

Rezultati istraživanja, koje su naučnici objavili u stručnom časopisu "Fertility and Sterility", pokazali su da nivo kortizola nije bio povezan sa verovatnoćom da žena ostane trudna.

Međutim, žene s najvišim nivoom alfa amilaze svakog plodnog dana u ciklusu imale su u proseku 12 odsto manju verovatnoću da ostanu trudne u poređenju sa ženama koje su imale najniži nivo tog enzima.

Na kraju, stručnjaci su parovima poručili da treba da budu što smireniji ako žele da imaju potomstvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?