Paste za zube oštećuju gleđ

Pojedine paste za zube mogu izjesti gleđ naših zuba, tvrde istraživači iz Nemačke. Ovo je ujedno razlog zašto su oni osmislili novi metod testiranja pasti za zube kako bi videli koliko su dobre, ili štetne, za zube.

Pojedine paste za zube mogu izjesti gleđ naših zuba, tvrde istraživači iz Nemačke. Ovo je ujedno razlog zašto su oni osmislili novi metod testiranja pasti za zube kako bi videli koliko su dobre, ili štetne, za zube.

Mnoge paste za zube sadrže abrazive, ali je moguće smanjiti našu izloženost njima: koristite male količine paste i izbegavajte one koje izbeljuju zube. Način na koji perete zube takođe je bitan i on može uticati na gleđ i zato izbegavajte sledeće stvari:

Perete zube suviše rano nakon obroka

Osobe koje su prale zube 20 minuta nakon gaziranog napitka nanosile su više štete zubima u poređenju sa osobama koje su čekale pola sata ili više. Kiselina iz gaziranih sokova troši gleđ na zubima a pranje zuba odmah nakon njihovog konzumiranja može ubrzati taj proces.

Perete zube samo horizontalno

„Ukoliko zube perete isključivo horizontalnim pokretima, ne čistiti površine između zuba“, smatra Denis Hinane sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Zube je potrebno potezima u svim pravcima, kružno, vertikalno i horizontalno. Pritom, ukoliko identičnim pokretima konstantno perete zube, to takođe može dovesti do njihovog trošenja, posebno desni.

Previše pritiskate četkicu

Veliki broj ljudi koristi previše pritiska prilikom pranja zuba što oštećuje desni.

"Ukoliko morate da menjate četkicu svakog meseca, onda koristite previše sile prilikom pranja zuba", izjavio je Hinane.

  • Chiske

    29.11.2012 22:52
    Pun mi je kufer ovih glupih istrazivanja.
  • 28.11.2012 14:00
    A tek kako oštećuje gleđ, kada se ne koristi pasta za zube!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?