Mitovi o lečenju gripe

Sezona prehlada je počela, a kako biste se zaštitili spremni smo da uradimo sve. Međutim, iako mislimo da znamo sve o prevenciji i lečenju virusa, postoje mitovi koji se prenose generacijama, a zapravo nemaju nikakve veze sa pravom istinom.
Sezona prehlada je počela, a kako biste se zaštitili spremni smo da uradimo sve. Međutim, iako mislimo da znamo sve o prevenciji i lečenju virusa, postoje mitovi koji se prenose generacijama, a zapravo nemaju nikakve veze sa pravom istinom.

Ukoliko provodite vreme u hladnom prostoru lakše ćete se razboleti

Ne postoji veza između hladnoće i virusa jer je imunološki sistem pripremljen za mnogo niže temperature od onih u provetrenoj, ili hladnijoj, prostoriji. Iako postoji povezanost između godišnjih doba, niske temperature i virusnih obolenja poput gripa razlog za to najviše leži u tome što tokom tih razdoblja ljudi gotovo sve vreme provode u zatvorenim prostorima gde se virusi lako prenose sa osobe na osobu.

Možete se zaštititi pomoću tečnosti za dezinfekciju

Iako je higijena ruku vrlo važna u svakodnevnom životu i upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku možete očistiti ruke, nažalost, to se ne odnosi na sezonska oboljenja. Problem je u tome što takvi preparati ubijaju bakterije na rukama, a virusi se prenose vazduhom. Iako ste dobro oprali ruke, to vas neće zaštititi od kašlja osobe pored vas.

Prehladu i grip možete pobediti preznojavanjem

Iako su nam o tome pričale mame i bake, reč je samo o još jednom mitu. Pokrivanje sa tri jorgana i kupanje toplom vodom svakako će izazvati pojačano znojenje, ali neće ubiti viruse koji su u vašem organizmu. Prehladu može uzrokovati više od 200 virusa, a jedino ih se možete rešiti mirovanjem od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga o kom je virusu reč.

Nakon prehlade treba dezinfikovati dom antibakterijskim sredstvima

Baš kao i sa antibakterijskim sapunima, dezinfekcijom stana možete se rešiti bakterija, a samim tim i bakterijskih infekcija, ali ne i virusa. Ukoliko zaista želite da uništite bakterije i viruse u vašem domu, prvo dobro provetrite prostor u kom ste boravili, a prostorije poput kupatila i kuhinje dobro očistite razređenom varikinom.

  • Jan Chi

    19.02.2013 18:38
    sapun
    Ja sam citao o coveku koji je za vreme prvog svetskog rata stavljao sapun nos. Tako se spasio mnogih zaraznih i teskih bolesti u to doba, kao sto je Tifus. Ruke se nasapunjaju i sa prstima se razmaze unutar nosa. Jeste da se ja razbolim bar dva puta godisnje od Gripa, ali to se desava kada ne stavljam sapun u nos, tako da ne znam da li zaista funkcionise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?