Volontiranje dobro za srce

Osim što važi kao dobar za dušu, volonterski rad je koristan i za srce, ukazuje kanadska studija obavljena na Univerzitetu Britanske Kolumbije.
Osim što važi kao dobar za dušu, volonterski rad je koristan i za srce, ukazuje kanadska studija obavljena na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

Tim kojim je rukovodila Hana Šrejer utvrdio je da se volonterskim radom poboljšava kardiovaskularno zdravlje i to najviše kod onih koji su najveći altruisti, imaju najveću sposobnost saosećanja i mentalno su najzdraviji.

Tim iz Britanske Kolumbije istraživanje je obavio na pedest troje kanadskih srednjoškolaca, koji su se bavili volonterskim radom tako što su jedan čas nedeljno vodili vanškolske aktivnosti osnovaca iz svog kraja. U kontrolnoj grupi bilo je isto toliko tinejdžera, koji su se prijavili za volonterski rad, ali ga još nisu dobili.

Svima njima je na početku istraživanja izmeren indeks telesne mase, nivo zapaljenskih procesa u organizmu i nivo holesterola, što su sve faktori od značaja za kardiovaskularno zdravlje.

Takođe je utvrđen stepen samopoštovanja ispitanika, proučeno njihovo mentalno zdravlje, raspoloženje i sposobnost empatije.

Posle deset nedelja utvrđeno je da se kod volontera registruje niži nivo zapaljenskih procesa, holesterola i manji udeo masti u ukupnoj telesnoj masi nego kod tinejdžera iz kontrolne grupe.

  • Mare 021

    01.03.2013 17:55
    kad nema posla, covek mora da se necim i tesi, to je isto kao i ona serija i bogati placu :DD
  • 27.02.2013 21:52
    http://www.nurdor.org/postanite-nas-volonter
  • neotalax

    27.02.2013 19:13
    @pawlle
    Volonter je reč latinskog porekla (voluntarius - dobrovoljan), koja po savremenom shvatanju označava osobu koja sopstvenom voljom (dobrovoljno), individualno ili organizovano, pruža svoje usluge onima kojima su neophodne, bez materijalne nadoknade.

    Prema tome,volonter radi za DŽ !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?