Prvi put presađen veštački dušnik detetu

Međunarodni tim hirurga u Sjedinjem Američkim Državama uspeo je da po prvi put u svetu ugradi veštački dušnik jednom detetu, u ovom slučaju dvogodišnjoj devojčici iz Južne Koreje.
Međunarodni tim hirurga u Sjedinjem Američkim Državama uspeo je da po prvi put u svetu ugradi veštački dušnik jednom detetu, u ovom slučaju dvogodišnjoj devojčici iz Južne Koreje.

Lekari su proizveli zamenu organa pomoću matičnih ćelija preuzetih iz kičmene moždine deteta i gajenih na specijalnom plastičnom crevu. Ćelije su se brzo razmnožavale u laboratorijskim uslovima i formirale novi dušnik za manje od nedelju dana.

Devojčica Hana Voren, od oca Kanađanina i majke Južnokoreanke, rođena je 2010. u Seulu bez dušnika. Ceo svoj dosadašnju život provela je u bolnici jer nije mogla da diše, jede, pije i guta bez aparata, a lekari su joj davali slabe šanse za život.

Hana je operisana 9. aprila u dečijoj bolnici u Peoriji, u severnoameričkoj državi Ilinois. Komplikovani zahvat na ugradnji 7,62 centimetara duge traheje trajao je devet sati.

Prvi nalazi nakon operacije pokazuju da presađeni dušnik funkcioniše normalno, saopštili su lekari koji smatraju da će devojčica uskoro moći da napusti bolnicu i počne normalno da živi.

"Ova čudesna operacija će joj ne samo spasiti život, već će joj omogućiti da jede, pije, guta, pa čak i da govori kao svako normalno dete", kazao je vođa operacije, dr Paolo Makjarini, profesor regenerativne hirurgije na Institutu Karolinska u Stokholmu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.