VIDEO: Uspešno operisan fetus u maminom stomaku

Hirurzi iz Los Anđelesa po prvi put su izveli operaciju spašavanja života fetusa od 25 nedelja u majčinoj materici nakon što su se izvežbali na grožđu.
Hirurzi iz Los Anđelesa po prvi put su izveli operaciju spašavanja života fetusa od 25 nedelja u majčinoj materici nakon što su se izvežbali na grožđu.

Koristeći žičice tanke poput vlasi kose, minijaturnu iglu, sićušni balon i kateter uspešno su obavili operaciju na srcu nerođenog deteta, koje je bilo veličine oraha. Majci su dali lokalnu anesteziju, kao i fetusu, kako bi srce bilo opušteno i kako se ne bi micao u maminom stomaku.

Jedan srčani zalizak fetusa bio je preuzak zbog urođene anomalije, odnosno aortne stenoze, zbog čega je bio onemogućen adekvatan prolazak krvi iz srca u aortu i bez operacije dete bi bilo rođeno sa sindromom nerazvijene leve komore. Većina dece rođene s ovakvom manom umire.

Kako bi se pripremili za tako osetljiv zahvat, tim je vežbao na zrnu grožđa koje je predstavljalo srce fetusa, a smestili su ga u silikonski kalup.

  • Mile

    11.10.2013 05:39
    ju
    zla amerika, sta im sve pada na pamet, treba da propadnu...pagani.
  • Novosadjanka

    10.10.2013 11:59
    Fenomenalno! Neka kuca to zrno grozdja još 100 godina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.