Spavanje vikendom umara

Zaposleni najčešće nastoje da vikendom "nadoknade" san, pa dva dana odmaraju više nego tokom čitave nedelje.
Zaposleni najčešće nastoje da vikendom "nadoknade" san, pa dva dana odmaraju više nego tokom čitave nedelje.

Međutim, to nikako nije dobro rešenje, jer istraživanja pokazuju da se oni koji prespavaju vikend osećaju još iscrpljenije kada u ponedeljak dođu na posao i da su manje produktivni u radu.

Istraživanja, koja su sproveli američki lekari pokazuju da osobe koje malo spavaju pet dana u nedelji, a to pokušavaju da nadoknade za dva, tako slabe imunitet jer im organizam ide iz jedne krajnosti u drugu. Previše spavanja za vikend utiče negativno i na pamćenje, kao i na reflekse, a nutricionisti tvrde i da se odražava i na stas, često uzrokuje gojaznost.

U istraživanjima je učestvovalo oko 65.000 muškaraca i žena, a ustanovljeno je i da zaposlene osobe koje menjaju navike spavanja preko vikenda, čak tri puta češće imaju sindrom "umornog ponedeljka" od onih koji ne menjaju tempo života. Svako odstupanje preko vikenda u pogledu sna, bilo da se radi o previše ili premalo spavanja, šok je za organizam, vremenom slabi imuni sistem i dovodi do učestalih oboljenja.

  • Steva-NS

    04.11.2013 18:00
    Tiše!Ako čuju naši poslodavci,uskladiće to "naučno otkriće" sa novim radnim vremenom.Radna nedelja ima da traaaajeee .....
  • 04.11.2013 13:29
    @Jan Chi - ovo je tacno
    a da se nisi mozda ugojio od drugacije kuhinje tj drugacije ishrane?
    naravno da 11 sati mnogo,ali prija kad se odspava malo vise
  • Jan Chi

    03.11.2013 16:34
    ovo je tacno
    A ja tvrdim da je ovo potpuno tacno. Ja u proseku spavam radnim danima spavam od ponoci do sedam ujutru. Skoro svako popodne odspavam i do dva sata, ako treba, a treba. Za vikend, peatak i subota, jer se u nedelju u Izraelu radi, spavam ponekad i do deset - jedanest sati, znaci mnogo vise od radnih dana. I pored toga sto duze spavam, osecam tokom neradnih dana umor i malaksalost. To ne znaci da mi se spava, vec osecam slabost u telu. Zbog duzeg spavanja, u subotu uvece kasnije lezem i ranije ustajem u nedelju, i naravno da se prvog radnog dana osecam umornije i teze mije da ostanem budan tokom posla. Cak sam se i udebljao za 4- 5 kila, otkako sam se vratio iz Novog sada u Izrael, jer sam kod vas puno spavao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?