Deca sve izloženija hemikalijama koje oštećuju mozak

Naučnici su otkrili šest hemikalija koje značajno mogu usporiti razvoj dečijeg mozga, a povod za istraživanje bio je porast broja dece koja su obolela od autizma, disleksije, i poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje.
Naučnici su otkrili šest hemikalija koje značajno mogu usporiti razvoj dečijeg mozga, a povod za istraživanje bio je porast broja dece koja su obolela od autizma, disleksije, i poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Dve hemikalije pronađene su u uzorcima pitke vode, a preostale četiri u pesticidima koji se koriste u poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji.

Ove hemikalije ostavljaju posebne posledice upravo na decu u razvoju tako što vremenom umanjuju inteligenciju ili dovode do poremećaja u ponašanju, ističu naučnici s Harvarda i "Icahn School of Medicine Mount Sinai".

Naučnici ističu da su do sada najveća barijera u zaštiti dece od ovih hemikalija bila nedovoljna testiranja, pre nego što su supstance puštene u široku upotrebu. Takođe navode kako je potrebna velika količina dokaza da bi regulatorne agencije stavile zabrane na pojedine hemikalije.

"Zabrinuti smo što su deca širom sveta izložena štetnim hemikalijama koje će uticati na njihova buduća postignuća. Pogotovo je alarmantno stanje u zemljama u razvoju", upozorili su naučnici u izveštaju objavljenom u žurnalu "Lancet Neurology".

  • glorija

    16.02.2014 22:32
    strašno
    Kao da ništa niste rekli!
  • komsinica

    15.02.2014 16:05
    hoce li neko reci,koje su to hemikalije,ili je dovoljno samo hemikalije,pa birajte

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?