Aspirin ne uzimati kao prevenciju bolesti srca

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorila je da se aspirin ne uzima kao prevencija za bolesti srca, jer može prouzrokovati krvarenje u želucu i mozgu.

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorila je da se aspirin ne uzima kao prevencija za bolesti srca, jer može prouzrokovati krvarenje u želucu i mozgu.

U saopštenju FDA navodi se da pacijenti aspirin mogu da uzimaju samo ako su preživeli srčani udar, dok se kontinuirana upotreba ne preporučuje onima koji do sada nisu imali problema sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Lek se ne preporučuje ni osobama koje su u rizičnoj grupi da obole od srčanih bolesti, ali do sada nisu osetile nikakve simptome bolesti.

Kompanija "Bajer AG" htela je da deklariše aspirin kao lek za prevenciju srčanog udara i kod onih osoba koje nemaju tegoba sa srcem i krvnim sudovima, ali je FDA izdala zabranu, nakon čega je usledilo ovo saopštenje.

  • mar

    04.08.2023 06:19
    E ako su oni tako rekli onda je siguno da se pije.
  • SatelitBoy

    08.05.2014 12:57
    Kome vise verovati?
    Te jaja ne valjaju, pa valjaju. Kafa nije dobra, pa je dobra. Cokolada isto tako. Pa mozda da se odluce vec jednom!
  • panonius

    08.05.2014 09:19
    čisto guslanje...
    Nemojmo jesti zaprašeno , NEPRSKANO povrće i voće , GMO hranu... blabla.
    Kad je veštak 100% oko nas , sad se setili i asprina . Neka ne smaraju više sa tim otrovima. Ma, svi smo otrovani - i tačka. Manimo foliranje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.