Napravljeni roboti slični spermatozoidima

Inženjeri su uspeli da stvore robote slične spermatozoidima kojima može da se upravlja i da se kontrolišu pomoću magneta.
Inženjeri su uspeli da stvore robote slične spermatozoidima kojima može da se upravlja i da se kontrolišu pomoću magneta.

Ovaj jednostavni dizajn čini metalom obložena glava i fleksibilno telo koje je šest puta veće od tela spermatozoida. Koristeći magnetno polje čija snaga nije veća od magneta koji se stavljaju na frižider, tim naučnika je uspeo da učini da roboti "plivaju" napred i da se kreću ka fiksiranoj tački.

Oni se nadaju da će njihovo otkriće, objavljeno u magazinu "Applied Physics Letters", biti korisno u medicini i procesima proizvodnje.

"Izgradili smo biološki inspirisane mikro-robote koji izgledaju poput ćelije sperme ali su u potpunosti napravljeni u laboratoriji", izjavio je dr Sartak Misra, inženjer robotike sa Univerziteta Tvente.

Spermatozoidi, kao neke bakterija, koriste sistem poput biča kako bi se kretali kroz tečnost. S obzirom na svoju veličinu, ovaj robot teško može da se poredi sa svojom biološkom inspiracijom s obzirom da njegova brzina kretanja iznosi 0.5 odsto telesne tužine u sekundi dok spermatozoid za to vreme može da pređe nekoliko svojih dužina.

Misra i njegove kolege takođe su pokazali da mogu da sa velikom preciznošću upravljaju robotom promenom magnetnih polja. To znači da bi ovi roboti bili korisni za pozicioniranje materijala u nanoproizvodnji ili za određene medicinske procese.

"Ovi roboti nam otvaraju nove mogućnosti – od preciznog ubacivanja lekova pa sve do in vitro oplođenja - gde želite da stignete do preciznih lokacija", izjavio je dr Misra.

  • Majka Stana

    04.06.2014 08:55
    Samo da ne dodje do konfuzije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.