Šta raditi kad čokolada "pobeli"?

Svakome se desilo da otvori čokoladu kojoj je površina "pobelela". To se dešava kada nije pravilno skladištena.
Ipak, i takva čokolada može da se iskoristi.
 
Belina na površini može da se formira kada čokolada, dok je uskladištena, smekša toliko da se kristali kakao putera otope, a molekuli masnoće izbiju na površinu i formiraju nove kristale.
 
Čokolada može i da se ušećeri, što se dešava kada se voda ili vlaga probiju kroz ambalažu i razlože deo šećera iz čokolade. Kada voda ispari, fini sloj šećera ostane na površini.
 
Dobra vest je što čak i takva, čokolada nije uništena, ali ne može da se koristi kao ranije. Ako se pravi neki sos ili fil sa njom, beli sloj (bilo da je od masti ili šećera) će se ponovo pojaviti.
 
Međutim, može da se koristi za pečenje kolača kao dodatak testu. Iz Cook's Illustrated kažu da može slobodno i da se jede, ali da će možda oni sa istančanijim ukusom, ipak, osetiti razliku.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu

Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.