Kako slanina utiče na zdravlje i da li je moguća alergijska reakcija na nju?

Slanina je u jednom periodu nepravedno izbačena sa liste dobrih namirnica, međutim novija istraživanja joj idu u prilog.
Kako slanina utiče na zdravlje i da li je moguća alergijska reakcija na nju?
Foto: Pixabay
I da, reč je o pravoj sušenoj slanini, bez dodataka aditiva. Pa da vidimo kako to slanina utiče na zdravlje, piše VeryWellFit.
Na svakih nekoliko meseci se pojavljuju tekstovi u kojima se sugeriše da se ili izbaci ili ubaci u jelovnik. Istina je kao i uvek, negde između.
Budući da je slanina bogata proteinima, i siromašna ugljenim hidratima, popularan je izbor za one koji slede keto dijetu. Takođe, može da pomogne u apsorpciji vitamina D i pomogne u povećanju energije. 
 
Povećava energiju
 
Slanina sadrži šest od osam vitamina B, koji su vitalni za rad mozga i energije. Unos dovoljno vitamina B putem ishrane je ključan za sprečavanje nedostatka istog.
 
Pored toga, ova prerađevina je dobar izvor prehrambenih masti, koje podstiču sitost i osiguravaju energiju. Većina masti u slanini je mononezasićena, koja sadrži oleinsku kiselinu zdravu za srce.
 
Poboljšava apsorpciju vitamina D
 
Istraživanje iz 2014. pokazalo je da su oni koji su jeli obrok s 30 odsto kalorija iz masti značajno povećali količinu vitamina D koju su apsorbovali. Zapravo, oni koji su uz obrok unosili masnoće apsorbovali su 32 odsto više vitamina D od onih koji su jeli obroke bez masti.
 
Osim toga, mast u slanini nas čini sitijima. Istraživanja pokazuju da kada potrošač smatra da je hrana ukusna, to može da učini obrok zadovoljavajućim i pomogne u kontroli težine. Dakle, ako posebno uživate u slanini, možda ćete otkriti da vam mala količina pomaže da se osećate sitim.
 
Slanina i alergije
 
Iako su alergije na slaninu retke, ipak mogu da jave. Kao i kod bilo koje druge vrste alergije na meso, ona na slaninu može da se razvije u bilo kojoj fazi života. Ako imate alergiju na slaninu, to bi moglo biti povezano s alfa-gal sindromom (AGS).
 
Simptomi se javljaju u različitim oblicima, a u retkim slučajevima primetna je i anafilaksija, što je potencijalno po život opasna alergijska reakcija koja zahteva hitnu medicinsku pomoć, piše City Magazine.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Метијевић Зорица

    30.01.2023 11:59
    сланина
    Људи живе у заблуди.
    Само ви наставите да ждерете сланину и кобасице,ни мање ни више него димљене .
    Сви старији нешто паметују мој отац пио ракију, кафу, пушио, живео 90 година..
    Па јесте пријатељу он је живео малтене на селу и тако се хранило кроз пар генерација уназад и његов метаболизам је навикао на то.Сад се ломи на теби да ждереш сланину са додатним гмо салатама. Па у 40тим имаш 15 болести(притисак, масноћу,болести црева итд итд)... Најгоре кад се маса наједе роштиља, па сутрадан искењаш октопода.
  • Rile

    30.01.2023 09:13
    Slanina ima veću ili manju nutritivnu vrednost,ovisno o globalno trgovinsko-proizvođačkim kretanjima na tržištu.Kada je ima na pretek i ne mogu da je plasiraju onda je zdrava i hvaljena...omege...b1...b2345789..Sto puta viđeno.Što se mene tiče, znam samo da je ista kroz istoriju održala ovaj narod i ljude na ovim prostorima u životu.Ako je valjala mojim pretcima, valja i meni i njihovim potomcima.A za sva belosvetska a i domaća istraživanja me prosto zabole.Evo i ove godine dade Bog da su u pušnici barem četiri table SLANINE.
  • xx

    30.01.2023 08:01
    Zavisi, da li svinju hraniš ili truješ. E tako i slanina radi i svaka hrana čime je tretiraš tako te i hrani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.