
Afroamerička istorija viskija: Zašto "Jack Daniel's", a ne "Uncle Nearest"?
Ikonični brendovi viskija kao što je "Jack Daniel's" umnogome se zasnivaju na vrednom radu Afroamerikanaca u destilerijama, ali njihova imena nisu toliko poznata.

Foto: Pixabay
I burbon i viski iz Tenesija mogu da prate svoje poreklo od 18. i 19. veka na američkom jugu, piše Danas.
Jedna uobičajena priča povezuje stvaranje burbona sa belim baptističkim propovednikom Elijahom Krejgom, čije ime i danas krasi flaše istoimenog brenda burbona.
"Postoji očigledan, ogroman fizički rad koji je uložen u to. Trebalo je nositi velike količine žitarica i obaviti druge, neglamurozne poslove. A kada pogledamo mnogo starih belih džentlmena koji su bili na flašama, to nije tako očigledno. Ne mogu da zamislim da je Elijah Krejg to radio 1789. godine. Ako imate dovoljno novca, zašto biste to radili?", rekao je Če Ramos, vlasnik "The Black Bourbon Guia".
Ramos vodi niz događaja za degustaciju viskija i burbona koji vraćaju ljude kroz afroameričku istoriju žestokih pića.
Uzmite niko drugi do sam stari broj 7 — "Jack Daniel's". Verovatno najpoznatiji američki brend viskija duguje svoj kultni ukus Afroamerikancu: Natanu Nerestu Grinu, takođe poznatom kao "Uncle Nearest".
"Bio je glavni destiler na imanju luteranskog pastora u Šelbivilu u Tenesiju. On je bio zadužen za proizvodnju viskija. Tinejdžer Džek Danijel je došao da radi na toj farmi. U jednom trenutku, luteranski pastor ih je spojio, zamolio Natanijela — ili ujaka Niresta — da nauči Džeka Danijela kako da napravi tenesi viski i legenda je rođena", rekao je Ramos.
Zašto "Jack Daniel's", a ne "Uncle Nearest"?
"Sada govorimo o 1880-im, zar ne? Dakle, nažalost, nije bila realna mogućnost da afroamerikanac koji je ranije bio u ropstvu, ili nije bio u ropstvu, prikupi dovoljno kapitala da sam pokrene destileriju", rekao je Ramos.
Od 2016. godine, Džek Danijels je priznao i slavio Grinovu ulogu u kreiranju svog proizvoda sa potpisom. Grin je prepoznat na obilascima destilerije i u istoriji pića kao njegov prvi glavni destiler, piše Scrippsnews.
"Kada smo prvi put ispričali priču, nismo shvatili značaj i važnost za ljude, ali je postalo veoma jasno da je ovo važna priča na koju su ljudi osećali ponos", rekao je Nelson Edi, istoričar u destileriji Džek Danijel, prenosi Danas.
Kompanija je takođe svesno odlučila da ne pravi sopstvenu liniju viskija u čast Grina, nakon što je primetila da će taj postupak možda izgledati kao da kompanija unovčava Grinovo ime radi sopstvene dobiti.
Njegov uticaj, međutim, prepoznat je u drugim brendovima.
Godine 2017, autorka Favn Veaver pokrenula je sopstveni brend viskija pod nazivom "Uncle Nearest" nakon što je upoznala rođake Ujka Niresta, koji je radio za "Jack Daniel's". Glavni destilator je niko drugi do pra-pra-pra-unuka ujaka Niresta – Viktorija Edi Batler.
Poslednjih godina, na scenu se pridružilo još više brendova u vlasništvu Afroamerikanaca.
"Saint Liberty Whiskey" je fokusirao svoja pića na žene koje su destilovale tokom prohibicije 1920-ih. Jedno piće odaje počast Berti Braun, Afroamerikanke iz Montane koja je bila jedan od najboljih proizvođača u zemlji sve do smrti, kada je preminula tokom procesa destilacije.
"Zaista nesrećan kraj za nekoga ko je zvučalo kao da je fantastična žena, jer, kada je bila aktuelna zabrana koja je važila 1920-ih i 30-ih godina, nije bilo lako učiniti mnogo kao Afroamerikanka", rekao je Ramos.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar