Napravljen najskuplji suši na svetu - košta 2.205 evra, a sadrži i zlatne listiće

Japanski restoran "Sushi Kirimon", smešten u srcu Osake, ponosno je predstavio svoj najnoviji specijalitet - Kiwami Omakase.
Napravljen najskuplji suši na svetu - košta 2.205 evra, a sadrži i zlatne listiće
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovim kulinarskim poduhvatom restoran je osvojio mesto u Ginisovoj knjizi rekorda s najskupljim sušijem na svetu.
Ovo jelo sastoji se od čak 20 komada sušija. Svaki komad pažljivo je odabran i majstorski pripremljen koristeći najfinije sastojke iz raznih delova Japana, a uključuje i neke egzotične sastojke iz drugih delova sveta. Ono što ovaj suši čini luksuznim, osim njegovog kvaliteta, jeste završni dodir - blistavi listići pravog zlata.
S cenom od 2.205 evra, ovaj suši nije namenjen svakodnevnom izlasku na večeru, ali njegovi sastojci možda objašnjavaju tu cenu. Na tanjiru se, osim listića zlata, mogu pronaći bela riba s beluga kavijarom, pacifički crveni losos, masniji komadi tune, japanske tigraste kozice, suši maki punjen sastojcima poput jegulje i ikre cipule i morskih puževa i ježeva.
 
Pirinač koji se koristi za nigiri dolazi iz japanske prefekture Akita, dok je sirće posebna mešavina iz Tokija i Čibe. Osim domaćih sastojaka, Kiwami Omakase takođe uključuje egzotične sastojke kao što su matsutake gljive iz Kine, crni tartufi iz Italije i kitovo meso iz Severnog Atlantskog okeana.
 
Pre nego što je restoran postavio novi rekord, titulu najskupljeg sušija držao je šef Angelito Araneta Džunior. Njegov suši bio je pravo umetničko delo, a sastojao se od pet komada nigiri sušija ukrašenih dijamantima i obavijenih 24-karatnim zlatnim listićima. Ovaj je suši stvoren 2010. godine i koštao je približno 1.630 evra.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.