I količina ubranog hmelja i njegov sadržaj alfa-kiseline, ključne za gorak ukus piva, biće u proseku znatno manji nego u prošlosti.
Međunarodni tim koji je sproveo studiju, objavljenu u časopisu Nature Communications, pozvao je na "hitne mere prilagođavanja".
Stručnjaci smatraju da će za uzgoj biti potrebne veće površine.
Oni su proučavali pet područja uzgoja hmelja, među kojima su tri u južnoj Nemačkoj i dva regiona u Češkoj i Sloveniji.
Istraživači očekuju jednu trećinu manje alfa kiseline po hektaru obrađenih površina u razdoblju od 2021. do 2050. u poređenju s prinosima iz razdoblja od 1989. do 2018. godine.
U Halertau, najvažnijem evropskom području za uzgoj hmelja očekuje se da će nivo kiseline pasti za gotovo 40 odsto.
Tim istraživača, koji je vodio Martin Mozni s Češke akademije nauke u Brnu, kaže da je znatan pad već primećen analizom sprovedenom tokom nedavnih žetvi.
Naučnici takav razvoj situacije pripisuju sve višim temperaturnim vrednostima i manjoj količini padavina.
Premda su lokalni stručnjaci za prozvodnju hmelja delom kritikovali studiju, neki među njima su i sami primetili promene u alfa kiselini.
"Rezultati istraživanja poklapaju se s našim iskustvom", rekao je Erih Lehmar iz Udruženja nemačkih uzgajivača hmelja (HVG Nemačka).
OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
Komentari 3
dule
noname
milenko
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar