
Objavljena lista 100 najpopularnijih veganskih jela - tri su iz bivše Jugoslavije
Poznati sajt specijalizovan za hranu Taste Atlas izbacio je listu najpopularnijih veganskih jela za 2023. godinu.

Foto: Pixabay
Prema mišljenju ovog sajta, najbolje jelo bez sastojaka životinjskog porekla dolazi iz Libana. U pitanju je humus, međunarodno popularan namaz bež boje koji se tradicionalno pravi od pirea slanutka, tahini susamove paste, limunovog soka i belog luka. Ljudi širom sveta vole humus zbog njegovog oštrog ukusa i činjenice da je bogat hranljivim materijama.
Kada se servira, obično se preliva sa malo maslinovog ulja, a zatim se koristi kao umak za povrće ili ukusno punjenje za somunske hlebove kao što je pita. Ni danas se ne zna mnogo o njegovom poreklu, iako najranije pominjanje humusa datira iz Egipta iz 13. veka, navodi se na sajtu.
U prvih deset jela nalaze se i meksičke gvakamole japanska miso supa, izraelski falafel i ratatuj iz Francuske. Pored njih tu su i italijanska pica margarita, tost od avokada iz SAD-a, španski gaspačo, libanska fatuš salata, kao i taboleh salata iz Libana.
Što se tiče jela sa prostora bivše Jugoslavije, na listi se nalaze tri specijaliteta, od kojih dva dolaze iz Srbije, a jedno iz Hrvatske.
Srpski prebranac nalazi se na 64. mestu najpopularnijih jela za vegane. Sajt Taste Atlas ovaj srpski specijalitet opisuje kao jelo koje se sastoji od pasulja pečenog sa lukom i paprikama, uz ulje i vodu. Kako se navodi, gotovo jelo treba da bude blago suvo uz određenu dozu kremaste teksture.
Danas se jelo tradicionalno služi kao prilog uz glavna jela, ali se može konzumirati i samostalno, po mogućstvu uz krišku hrskavog hleba, navodi se na ovom sajtu.
Na 42. mestu nalaze se nezaobilazne belolučene paprike koje se opisuju kao zdrava srpska salata koja se sastoji od pečene paprike, belog luka, sirćeta, soli, ulja i peršuna. Kako se navodi, potrebno je samo jednostavno promešati sve sastojke i ostaviti salatu da se dobro ohladi pre konzumacije.
Leti se salata sprema od sveže pečenih paprika, a zimi se najčešće sprema sa konzervisanim i kiselim paprikama. Belolučenim paprikama se može dodati i pečeni patlidžan. Salata se služi kao predjelo ili prilog. Može se konzumirati i kao glavno jelo kada se služi sa belim sirom i nekoliko kriški hleba koje se obično potapaju u sokove od salate, navodi se na sajtu.
Najbolje plasirano vegansko jelo iz bivše Jugoslavije dolazi iz Hrvatske, tačnije iz mesta Poljice koje se nalaze na oko 40 kilometara od Splita. Poljički soparnik nalazi se na 29. mestu ove liste, a opisuje se kao jednostavna pita punjena povrćem. Tradicionalno se pravi u Poljičkom kraju u Dalmaciji od najjednostavnijeg mogućeg testa od brašna, soli i vode. Fil za ovu pitu se pravi od blitve i crvenog luka, raspoređenih između dva lista tanko razvučenog testa.
Najzanimljivija činjenica o soparniku je način na koji se peče: u podlozi od vrelog uglja pokrivenog pepelom, nekoliko puta probušen da pusti paru i kratko vreme kuvan. Nakon što je pečena, pepeo se pomete, a pita se premaže maslinovim uljem i izgnječenim ili sitno iseckanim belim lukom, navodi se na sajtu.
Spisak svih 100 najboljih veganskih jela možete pogledati OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
6
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar