I dok se u Srbiji, doduše za Božić po julijanskom kalendaru jede svinjetina, Britanci tradicionalno za ovaj praznik uživaju u ćuretini, a Estonci u pačetini, prenosi Euronews.
	 
	Smalahove, Norveška
	 
	Na zapadu Norveške tradicionalno se za Božić jela "smalahove" - ovčija glava, koja ima komplikovan sistem pripreme. 
	 
	Glava se najpre prepolovi i iz nje izvadi mozak, a potom se potapa u vodu na dva dana. Specijalitet se zatim usoljava i dimi, pre nego što se skuva na pari. 
															
                                
                                
                                
                                
							
							
	Omiljeni zalogaj za prazničnom trpezom su uši i oči. 
	 
	Smalahove se danas retko jede za praznike, ali se zato priprema za turiste kao posebna atrakcija.
							                                
							
                            
                            
                            
                            
                            
	Julbord, Švedska
	 
	Što je u Srbiji "meze", a u Francuskoj "šarkuteri", u Švedskoj je "smorgasbord", ali ovaj sistem aranžiranja različitih suhomesnatih i mlečnih delikatesa u toj zemlji ima posebno praznično ime - "julbord". 
	 
	Na ovoj dasci se obavezno nalaze jelenske kobasice, marinirane haringe, kao i različiti sirevi, a u samom centru je glazirana šunka.
	 
	"Panj torta", Francuska
	 
	"Panj torta" ili "božićni balvan" ("Bûche de Noël") je tradicionalni božićni kolač koji se jede u nekoliko evropskih zemalja.
	 
	Umesto da, kao u paganska vremena, za Božić u kuću unose grančice zimzelenog drveća, u slavu sve dužih dana, a kraćih noći, savremeni Evropljani počeli su da pripremaju rolat u obliku debla drveta, punjen različitim kremovima i prekriven marcipanom. 
	 
	Gozba sedam riba, Italija
	 
	U većinski katoličkoj zemlji, proslava verskih praznika se doživljava vrlo ozbiljno, pa se tako u Italiji za Badnje veče servira velika gozba od sedam jela, uglavnom bez mesa.
	 
	Oni se obično sastoje od ribe i morskih plodova.
                                                            
                                                            
                            
	Poljski šaran, Poljska
	 
	Božić u Poljskoj ne može da prođe bez "poljskog šarana", ribljeg specijaliteta, koji se služi uz boršč ili salatu od kiselog kupusa.
	 
	Tradicionalno se riba kupuje nekoliko dana pred Božić i živa čuva u velikoj kanti ili kadi, pre nego što završi u rerni.
	 
	Posno Badnje veče, Bugarska
	 
	Bugarska pravoslavna crkva poštuje gregorijanski kalendar, ali su mnogi običaji slični kao i u drugim crkvama. Badnje veče je i kod njih poslednji dan četrdesetodnevnog posta, pa se služe posna jela - sarma sa pirinčem, pita sa bundevom, ošav (kompot od suvog voća) i badnjački kolač, uglavnom u neparnom broju.
	 
	Ukućani obavezno razbijaju ljuske oraha, a prema predanju, kakvo jezgro u njima nađu, takva će im biti i naredna godina.
								
								
							 
                            OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
                                Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
                            
							
							
Komentari 1
jova limanac
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar