Kako da napravite domaći džem od trešanja - dok su u sezoni?

Pripremite ukusni džem od trešanja uz prirodne sastojke, bez dodavanja želatina.
Kako da napravite domaći džem od trešanja - dok su u sezoni?
Foto: Pixabay
Sezona je trešanja i pravi je momenat da napravite slatki namaz u kom će uživati cela porodica.
 
Džem od trešanja savršeno ide uz palačinke ili parče krckavog tosta sa maslacem, prenosi City magazine.
Sastojci:
– ½ kg trešanja
– 200 g šećera
– 1 limun
– ½ štapića vanile
– 1 štapić cimeta, po želji
 
Priprema:
 
Operite trešnje i izvadite koštice. Pomešajte ih sa šećerom, poklopite i ostavite 12 sati u frižideru i povremeno promešajte.
 
Nakon 12 sati procedite trešnje i stavite samo sok u lonac. Kuvajte ga 20 minuta, dok se malo ne ugusti.
 
Štapić vanile prerežite na pola, izvadite semenke i dodajte u trešnje. Ogulite limun, pa iscedite limunov sok i takođe dodajte u trešnje.
 
Koricu limuna i 1/2 očišćenog štapića zavežite u gazu (možete dodati i štapić cimeta). U lonac, u kojem je sok od trešanja, dodajte trešnje i paketić od gaze. Kuvajte 10 minuta. Izvadite paketić, dobro ga ocedite, pa kuvajte još 15 minuta. Ugasite vatru i sipajte džem u sterilisane tegle.
 
Zatvorite tegle i okrenite naopako (na poklopac). Ostavite da se ohlade i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Realista

    31.05.2024 14:18
    brže,jače, skuplje...
    Trešnje su, nakon malina, potpuno prevaziđene u kulinarstvu - sad je najmodernije da pravite džem od tartufa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.