
Ovo je najzdravija riba za ljudski organizam
Malo ljudi razmišlja o prednostima skuše za naše zdravlje, jer cene samo njen ukus.

Foto: Pixabay
Svaka namirnica ima hemijska svojstva koja utiču na organizam na određeni način. Pa tako i skuša, piše N1.
Hemijski sastav skuše sadrži dosta belančevina i masti, a više ih je u ribi ulovljenoj tokom zime u severnim krajevima.
Uobičajena količina masti je 13 grama, što je dovoljno da se riba definiše kao masna. Proteina je u proseku 18 grama i apsorbuju se tri puta brže od proteina u govedini.
Skuša je niskokalorična riba. Da bismo ispunili dnevni unos kalorija, trebalo bi da pojedemo oko 700 grama ribe, ali ne smemo zaboraviti ni na masnoće koje se u njoj nalaze.
Nezasićene masne kiseline
Skuša ima velike količine nezasićenih masnih kiselina, pa je vredna kao namirnica i puna antioksidanata. Pomažu u jačanju ćelijskih membrana organizma na račun neutralisanja slobodnih elektrona.
To su radikali koji mogu probiti ćelijske zidove i smanjiti njihovu aktivnost. To dovodi do pojave niza bolesti, uključujući onkologiju. Da biste to izbegli, važno je da jedete prave proizvode.
Nije slučajno što se deci daje riblje ulje – ono je puno nezasićenih masnih kiselina. Hemijski sastav skuše blagotvorno utiče na harmoničan rast i razvoj dece i veoma je koristan za trudnice i dojilje.
Minerali i vitamini B
Da bi se izbegla neravnoteža između rasta i razvoja unutrašnjih organa kod adolescenata, skuša treba da bude prisutna u njihovoj ishrani.
Minerali su vredne komponente skuše. Sadrži kalijum, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor, natrijum. Ovo su veoma korisni mikroelementi.
Ova riba sadrži čitav spektar vitamina B. Ima visoku koncentraciju vitamina B12 i vitamina PP.
Vitamin B pomaže u sintezi DNK i učestvuje u metabolizmu masti. Česta konzumacija skuše reguliše šećer u krvi, pomaže digestivnom sistemu i jača nervni sistem. Pomaže u formiranju hemoglobina i zasićenosti kiseonikom.
Fosfor
Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama, veoma je blagotvoran za mozak, kožu i kosu. Visoka koncentracija fosfora pomaže u izgradnji mnogih enzima koji su pokretači hemijskih reakcija u ćelijama.
Samo jedna vrsta ribe može osigurati ukupnu vitalnost organizma.
Fosforna kiselina u skuši je tkivo ljudskog skeleta, zbog čega je veoma korisna za zdravlje dece, ali i odraslih, s obzirom na to da godinama imaju problema sa mišićno-koštanim sistemom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
3
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Komentari 5
jadran je ćalac
novosadjanka
Kad je gotova, pustite da se malo ohladi,očistite kožu, glavu i rep i iscedite limunov sok.
Steva
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar