Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.
Foto: Pixabay (ilustracija)
Sasvim je normalno da žudite za slatkim namirnicama poput torte, krofni i sladoleda ili za slanim grickalicama poput čipsa, pereca i pomfrita. Ponekad je sasvim u redu počastiti se i zadovoljiti te žudnje, ali iako je umereno uživanje u ovim namirnicama prihvatljivo, takođe je važno prepoznati da mnoge mogu negativno uticati na vaše zdravlje ako postanu osnova vaše ishrane, prenosi Klix.ba.
Biti svestan onoga što se zapravo nalazi u hrani koju jedete može napraviti veliku razliku uzevši u obzir da su mnoge uobičajene namirnice prepune dodatih šećera, soli, zasićenih i trans masti i teško izgovorljivih hemikalija, ali često nemaju esencijalne nutrijente poput vlakana i proteina.
Eat This, Not That objavio je listu od čak 100 najnezdravijih namirnica.
1. Čips
Na samom vrhu liste je čips od krompira, a Eat This navodi da većina kesica čipsa ima veći nivo soli i malo ili nimalo vlakana, dok neki sadrže i veštačke arome i boje.
2. Sladoled
Iako neke vrste možda i nisu toliko loše, većina popularnih brendova dolazi s više dodatog šećera od ograničenja od 25-36 grama koje se preporučuje za ceo dan.
3. Prerađeno crveno meso
Prerađeno crveno meso je bilo koja vrsta crvenog mesa koja je sušena ili konzervirana na bilo koji način. Ovo uključuje stvari kao što su salame, kobasice, viršle itd. Iako su ovi proizvodi napravljeni tako da imaju lep ukus, istraživanja iznova pokazuju da postoji rizik od konzumiranja crvenog mesa koje je prerađeno. Konzumacija prerađenog crvenog mesa povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih karcinoma.
4. Instant nudle
Ako ste ljubitelj nudli, pazite na brendove koje odaberete, jer je ova hrana često prepuna soli - ponekad više od polovine vašeg dnevnog preporučenog limita.
5. Torte iz supermarketa
Naravno, mnogo je lakše kupiti tortu i kolače iz prodavnice umesto da ih pravite sami, ali obično kod kupovnih nemate nikakvu kontrolu nad svim sastojcima. I često su ovi kolači puni dodatih šećera i veštačkih sastojaka.
6. Krekeri
U zavisnosti od vrste krekera koji kupite, ova grickalica može biti bogata vlaknima ili potpuno bez nutrijenata. Iako se neki krekeri prave od celih žitarica, mnogi popularni brendovi su napravljeni od rafinisanog brašna i ultraprerađenih sastojaka.
7. Tortilja čips
Ovu grickalicu je bolje konzumirati u umerenim količinama kada možete. Većina ih sadrži izuzetno visoke nivoe soli.
8. Perece
Postoji mnogo brendova koji za svoje kupce proizvode opcije bogate nutrijentima. Međutim, postoji isto toliko marki koje proizvode perece koje sadrže belo rafinisano brašno i koje su prepune soli.
Celu listu koja obuhvata 100 najnezdravijih namirnica možete pogledati OVDE.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
8
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Komentari 5
kom da uzme prase
@cool
Da, dimljenje mesa je prilično kompleksan tehnološki proces ako se izvodi kako treba, jer dim uglavnom sadrži kancerogena jedinjenja pa se mora voditi računa o tome kako se dim generiše, koliko dugo se meso izlaže dimu itd.
w/e
vitamin
Imali su čitavu "epopeju" o tome "koji je jogurt NAJMANJE štetan" - opa, dakle - štetni su, samo je pitanje koliko... Džaba sam studirao! A oni nisu za džabe preskočili studije i otisnuli se u tamne vode dezinformisanja.
Eto, ti članci o najmanjoj štetnosti jogurta analiziraju gledanjem ETIKETE, za laboratoriju ili uobičajene testove na miševima to čulo nije; dakle gledaju koliko PIŠE da ima ugljenih hidrata - i najmanje štetan jogurt je neko američko djubre sa 9.6% šećera. A ima ih dosta i sa preko 15% - u Americi.
Kod nas, u normalnom jogurtu BEZ kivija - 2.8%. Pa to je dramatična razlika... I sva sreća da nisu išli na fakultet, inače bi ih ovo "grizlo", možda bi i eksperiment neki uradili...
I ko misli da se torte prave tako da svaki gost pojede 25-36g šećera - pa, taj nije pravio tortu.
Organizam čoveka je organizam svaštojeda, nekad će se pojesti i celih 37g saharoze, nekad i previše natrijuma. Tako smo napravljeni. Nije dobro da to bude neprestano (i ne 37g, nego 50-100g), tu će biti posledica...
A natrijum se dodaje da doda ukus grickalicama, a takodje da veže vodu u nekim drugim proizvodima. Svuda se dodaje, hranu ne treba soliti uopšte, opet će se uneti previše natrijuma.
Paor, Bio Salaš je skroz u pravu, stojim iza svake reči.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar