Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina

Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
Foto: Pixabay
Najvećom greškom se smatra kombinacija dobrog sosa i prekuvane testenine - što se lako može dogoditi. Prema Italijanima, testenina treba da bude kuvana al dente - gde je svaki komad mekan, ali i dalje dovoljno "žvakast". Kako kažu, upravo je to ono što poboljšava ukus testenine.
 
Tim novinara sajta Marte Stjuart razgovarao je s kuvarom i instruktorom kuvanja o ovoj temi - kako izbeći prekuvavanje testenine i koji je najsigurniji način za pripremu savršene al dente testenine. 
To je italijanski izraz koji bukvalno znači "na zub". U kontekstu kuvanja opisuje hranu koja je skuvana dok ne postane mekana, ali je još blago čvrsta i žvakasta kad se zagrize. Kuvanje al dente znači da ste postigli savršen nivo kuvanja - između sirovog i premekanog. Ovaj se izraz najčešće koristi za testeninu, ali se može primeniti i za pirinač, druge žitarice ili povrće.
 
Evo zašto testeninu ne bi trebalo prekuvavati. Kuvanje testenine al dente ne donosi samo bolju teksturu već pomaže testenini da zadrži oblik i bolje upija umake. 
 
"Kada se testenina prekuva, skrob se u potpunosti razgrađuje, što rezultira mekanom i gnjecavom testeninom. Tekstura, ukus, nutritivna vrednost i izgled značajno se menjaju", objašnjava Majkl Handal, kuvar na Institutu za kulinarsko obrazovanje u Njujorku, prenosi Index.hr.
Handal dodaje da testenina skuvana al dente ima niži glikemijski indeks od prekuvane testenine, što pomaže u sprečavanju naglih skokova šećera u krvi. Osim toga, jedenje al dente testenine poboljšava varenje, pruža više hranjivih materija i može doprineti ranijem osećaju sitosti tokom obroka.
 
Bez obzira na veličinu ili oblik testenine, svežu ili suvu, ovi osnovni koraci ključni su za savršeno al dente kuvanje:
 
- Koristite veliki lonac s kipućom vodom. Standardni lonac od osam litara idealan je čak i za manju količinu testenine. To osigurava da testenina ima dovoljno prostora za ravnomerno kuvanje.
- Dobro posolite vodu. Handal preporučuje da voda bude posoljena do granice kada bi se mogla smatrati preslanom. Preporučuje da probate kašičicu vode kako biste bili sigurni da je dovoljno začinjena.
- Nemojte dodavati ulje u vodu. Handal napominje da je to nepotrebno - ulje ostaje na površini vode i ne meša se s testeninom niti je prekriva.
- Nemojte ispirati kuvanu testeninu, posebno ako ćete je odmah kombinovati sa sosom. Ispiranje uklanja skrobni sloj koji pomaže stvaranju bogate i baršunaste teksture kada se testenina pomeša sa sosom. Postoje samo dva izuzetka od ovog pravila: ako ćete testeninu koristiti kasnije i ponovo podgrejati ili ako pripremate hladnu salatu s testeninom.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.

Moguće poskupljenje Nutele

Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.