
Recept za starinske krofne: Kako da vam ispadnu kao bakine?
Niko kao baka nije umeo da napravi slatke prazne krofne tako da budu vazdušaste, lagane, skroz šuplje unutra kao da su od oblaka, a ne od testa.

Foto: Pixabay
Ova poslastica u Srbiju je došla uticajem austrougarske kulture, ali smo je mi prilagodili našim ukusima i običajima, piše Zadovoljna.rs.
Njihov maslac naše bake zamenile su svinjskom mašću i upravo je to napravilo najveću razliku u odnosu na one recepte koje danas možete da probate na ulicama Beča ili Berlina.
Iako se danas u specijalizovanim poslastičarnicama i raznim radnjama mogu naći krofne punjene svim i svačim, od pistaći krema, do orea i vanile, kod kuće i dalje najviše volimo one starinske, prazne, ili jednostavno punjene džemom, kremom, čokoladom.
No, bilo da preferirate stare domaće krofne ili pak moderne verzije krofni bez kvasca, suština ostaje ista – ovo je neponovljiv ukus odrastanja koji nas uvek obuzme nostalgijom.
A evo kako su ih pravile naše bake.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 60 g svežeg kvasca (ili 14 g suvog kvasca)
- 250 ml mleka (mlako)
- 2 kašike šećera
- 2 žumanca
- 2 kašike masti
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 prstohvat soli
- Šećer u prahu za posipanje
- Ulje za prženje
Priprema:
Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga i pomešajte sa 1 kašikom šećera i 100 ml mlakog mleka. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne postane penasto.
Ako koristite suvi kvasac, samo ga pomešajte sa brašnom i pređite na sledeći korak.
Sa strane sjedinite žumanca, preostali šećer, mast i preostalo mleko, zatim u velikoj činiji pomešajte brašno, vanilu i so, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smesu sa žumancima. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna.
Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 – 1,5 sati, ili dok se ne udvostruči u veličini.
Kada je testo nadošlo, izvadite ga iz činije i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Koristeći modlu za krofne ili čašu, izrežite krugove.
Stavite izrezane krugove na pobrašnjenu tacnu, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.
U dubokom tiganju zagrejte dovoljno ulja za prženje krofni (na oko 175°C). Pržite krofne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
Pazite da ne prepunite tiganj kako bi se krofne ravnomerno pržile.
Nakon prženja, stavite krofne na papirne ubruse da upiju višak ulja.
Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.
Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Izdašan ručak u jednoj šerpi: Grašak sa piletinom i šampinjonima
04.09.2025.•
0
Da bi ručak bio savršen, nema potrebe za komplikovanim i egzotičnim receptima, sve može da stane u jednu šerpu.
Ako ujutru nemate vremena, ali imate apetit: Brzinska tortilja sa sirom i povrćem
04.09.2025.•
0
Ukoliko ujutru nemate vremena za spremanje zahtevnijih doručaka, ovo je recept za vas. Za samo 10 do 15 minuta dobićete obrok koji će vas držati sitim do sledećeg obroka.
Lagano, ali ste siti: Rižoto sa povrćem
03.09.2025.•
2
Ukoliko razmišljate o ručku koji će biti lagan, ali posle kog ćete se osećate sito, donosimo vam jedan predlog.
Pire krompir na malo drugačiji način: Kuvar tvrdi da će ovako spremljen biti najukusniji
31.08.2025.•
5
Britanski kuvar Tom Bejtman tvrdi da smo sve vreme pire krompir spremali pogrešno, a podelio je i svoj način koji umesto kuvanja podrazumeva pečenje neoguljenog krompira u rerni.
Lagano osveženje koje se brzo sprema: Krem od banana sa jogurtom i limunom
31.08.2025.•
1
Ovo je lagan i zdrav desert - banana daje kremastu teksturu i prirodnu slatkoću, jogurt osvežava, a limun pravi lep balans da ne bude pretežak.
Posna musaka od tikvica i krompira: Ukusno jelo za svaki dan
29.08.2025.•
0
Ako tražite ideju za brz i ukusan obrok koji je ujedno i posan ili vegetarijanski, musaka od tikvica i krompira je pravi izbor.
Namaz koji je Tito obožavao: Ajvar na malo drugačiji način
27.08.2025.•
6
Priprema ovog ajvara je više od samog kuvanja, to je putovanje u prošlost i ukus jednog vremena.
Pita sa jabukama - klasik koji uvek miriše na dom
24.08.2025.•
0
Miris pečenih jabuka i cimeta vraća nas u detinjstvo i okuplja porodicu oko trpeze.
Čoko-malina kocke bez pečenja: Priprema od samo 15 minuta
23.08.2025.•
0
Svilenkast čokoladni fil na hrskavoj podlozi od keksa, osvežen sočnim malinama - recept bez pečenja, idealan kad želiš "wow" efekat uz minimum truda.
Kako da napravite mileram tortu sa malinama
19.08.2025.•
0
Ukoliko tražite nešto čime biste se zasladili, a da nije "preteško", imamo nešto za vas.
VIDEO: Jedan od trenutno najpopularnijih recepata na Tiktoku - "Egg Flight"
17.08.2025.•
0
Ukoliko volite da se igrate sa hranom, budete kreativni, isprobate nešto novo, a uz to imate i malkice strpljenja, vremena i volje, donosimo vam jedan recept koji vredi probati.
Letnji zalogaj: Pasta sa tikvicama, limunom i bademima
13.08.2025.•
3
Tokom toplih letnjih dana, verujemo da nemate želju da stojite kraj rerne ili šporeta dugo, pa vam donosimo rešenje u vidu laganog, letnjeg recepta.
Idealno za vreo letnji dan: Pirinač sa povrćem i piletinom uz salatu od krastavaca i jogurta
12.08.2025.•
0
Pošto su temperature poprilično visoke i nikome se ne stoji previše kraj šporeta, a opet treba pojesti nešto sito, ukusno i zdravo, danas vam donosimo recept za jedno lagano jelo.
Letnja sladoled torta sa voćem (bez pečenja)
10.08.2025.•
0
Nedeljni ručak ne bi bio potpun bez deserta, a u ove vreme dane dobro dođe nešto lagano, relativno zdravo i da ne zahteva dodatno stajanje kraj šporeta odnosno rerne.
Kako da napravite umak od sardina - pročitajte recept
07.08.2025.•
2
Umak od sardina se pravi jednostavno i može da se koristi kao premaz ili dodatak jelima.
Kremasti limun desert sa keksom - bez pečenja
03.08.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za lagani letnji kremasti desert koji je osvežavajuć, jednostavan i cenovno pristupačan.
Ohladi leto - uz zdravu domaću Bounty čokoladicu
30.07.2025.•
1
Ako želite da se rashladite tokom ovih toplih i sparnih dana, zdrava Bounty čokoladica bez pečenja je odličan izbor.
Ideja za lagan ručak: Grčka salata sa piletinom
28.07.2025.•
0
U letnjem periodu, najviše prijaju lagani obroci puni osvežavajućih sastojaka poput ukusnih obrok-salata.
Letnji hit sa mirisom Mediterana: Brancin s limunom i svežim biljem
23.07.2025.•
3
Ako vam je potreban predah od teške hrane i želite nešto lagano, brzo i osvežavajuće — brancin iz rerne je pravi izbor.
Domaća štrudla sa makom: Pogledajte recept
22.07.2025.•
2
U vremenu kada su instant poslastice dostupne na svakom koraku, domaća štrudla sa makom i dalje zauzima posebno mesto na trpezama.
Sočna piletina iz rerne sa povrćem: Ručak bez stresa
21.07.2025.•
0
Ako tražite brz, zdrav i ukusan obrok koji ne zahteva mnogo vremena ni veštine, ova piletina iz rerne sa povrćem je pravi izbor za vas.
Komentari 3
Anka
Marko
Nikola
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar