Nova optužnica smanjuje odgovornost Borovice

Specijalno tužilaštvo u Beogradu, posle obavljene dopune istrage, ponovo je podiglo optužnicu protiv Dušana Borovice, Željka Jovovića i troje bivših službenika Razvojne banke Vojvodine.
Specijalno tužilaštvo u Beogradu, posle obavljene dopune istrage, ponovo je podiglo optužnicu protiv Dušana Borovice, vlasnika kompanije "Borovica" iz Rume, Željka Jovovića, vlasnika novosadskog "Unihemkoma", i troje bivših službenika Razvojne banke Vojvodine (RBV).

Postupak se vodi zbog kredita koje je ta banka, kako smatra Tužilaštvo, odobrila firmama dvojice biznismena "bez odgovarajućih sredstava obezbeđenja vraćanja".

Optužnica je podignuta i protiv Biljane Jovanović, koja je obavljala funkciju predsednika Izvršnog odbora RBV-a od  jula 2010. do oktobra 2012. godine, Gorana Kostića, koji se na toj funkciji našao posle odlaska Jovanovićeve, i bivšeg člana Kreditnog odbora RBV-a Slobodana Bajina, nekadašnjeg direktora Sektora za poslovanje s privredom. Njima je na teret stavljeno krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Kako saznaje "Dnevnik", nova optužnica razlikuje se od osnovne, podignute u februaru ove godine, po tome što su biznismeni Borovica i Jovović, koji su prvobitno sumnjičeni za zloupotrebu položaja odgovornog lica, sada okrivljeni za podstrekivanje tog krivičnog dela. Odnosno, optužba sumnjiči Borovicu i Jovovića da su "podstrekli na zloupotrebu položaja" okrivljene službenike RBV-a.

Branioci svih okrivljenih najavljuju da će uložiti odgovore i na tu optužnicu. Dopuna istrage je obavljena po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u julu, drugi put zaredom, ukinuo rešenje Specijalnog suda o potvrđivanju optužnice, nalazeći da je potrebno ponovo pregledati sve dokaze i informacije u slučaju.

Postupak u odnosu na Dušana Borovicu, čiji se poslovni sistem od desetak preduzeća bavi transportom, izgradnjom i održavanjem puteva, obuhvata 28 kredita i 16 bankarskih garancija koje je RBV odobrila pojedinim firmama u tom sistemu, a reč je o kreditnim linijama ukupno vrednim skoro tri milijarde dinara. U obuhvaćenom periodu, u okviru sistema "Borovica" poslovale su firme "Borovica transport", "Borovica transport-put", "Panonija putevi", "Sremski putevi", "Putevi", "Hidrograđevinar", "Dunav grupa agregati", "Vojvodinaput Zrenjanin", "Napredak Apatin" i "Rumatrans".

Optužbe u odnosu na novosadskog biznismena Željka Jovovića obuhvataju pet kredita i jednu bankarsku garanciju ukupne vrednosti preko 800 miliona dinara, koje je RBV odobrila njegovom sistemu "Unihemkom" u okviru kojeg su firme "Unihemkom farm", "Sarahem" iz Novog Sada i jedna apoteka sa sedištem u Beogradu. Odbrana negira optužbe i tvrdi da se postupalo po zakonu i propisima bankarskog poslovanja, uz poštovanje postojećih procedura.

Protiv bivše službenice RBV Jelene Kokelj Protić, koja je u međuvremenu preminula, postupak je obustavljen.

  • Bojan Kis

    23.10.2014 14:58
    Tako nam sudjeno
    Pored svega, ja zelim da pozdravim mog bivšeg direktora Jovovića i da mu zahvalim jer je pomogao mojoj porodici kada je bio u mogućnosti. Želim Vam sve najbolje!
  • cookta

    23.10.2014 14:28
    čija je ova zgrada? pokrajina je vlasnik? Zgrada neiskorišćeno propada a napr. RTV Vojvodine plaća ogromnu kiriju NIS-u.
  • Lord

    23.10.2014 14:23
    Dok je para bice i zatisja
    Svi krediti Borovici su dati po političkom nalogu bez obezbeđenja i uz falsifikovanje dokumentacije o povezanosti pravnih lica. Dodaju li se tome pljačke na kupovini softvera i opreme i sl. jasno je da je RBV pod Bojanovom komandom bila leglo zloupotreba. To što optužnica nije žešća je posledica dogovora oko plena,koji će da traje koliko bude plena. Kada on nestane, dogovoraa neće biti i cirkus će se nastaviti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.