Prometeju nagrada za izdavački poduhvat godine

Novosadska izdavačka kuća "Prometej" je zajedno sa RTS-on na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu dobila nagradu za izdavački poduhvat godine za ediciju "Srbija 1914-1918".
Novosadska izdavačka kuća "Prometej" je zajedno sa RTS-on na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu dobila nagradu za izdavački poduhvat godine za ediciju "Srbija 1914-1918".

Pored ove edicije, žiri je u uži izbor za ovo priznanje uvrstio i "Srpska crkva u Velikom Ratu", "Istorija umetnosti u Srbiji", "Deset vekova srpske književnosti" (peto kolo), "Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture".

U obrazloženju žirija navodi se da se u mnoštvu knjiga koje tematizuju jubilej stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, najviše izdvojila desetotomna serija koja u svojim dokumentima, istorijskim i kulturnim doprinosom na sveobuhvatan način zaokružuje ovaj veliki, istorijski, politički i vojni sukob, ističući u prvi plan srpski doživljaj rata i stradanje naroda.

Zoran Kolundžija, vlasnik "Prometeja", za 021 kaže da je ponosan na ovu nagradu, koja je po njemu još jedan dokaz više da srpskom narodu trebaju ovakve edicije.

"Lepo je kad se sluti od početka da radite nešto dobro, ali zaista su teški uslovi u našoj zemlji za rad na nečemu što je prava vrednost, kao što su to ove knjige, i uopšte nešto ozbiljno, pošto danas na tržištu najbolje prolazi nešto što je zabava. Ja sam od početka znao da radimo nešto što valja, ali tek kad je počela saradnja sa RTS-om videli smo da će se to ljudima sviđati. Izlaskom knjiga to se i potvrdilo, jer su nam odali priznanje i naši najbolji istoričari, koji su rekli da smo uradili dobar posao", rekao je Kolundžija.

Po njegovim rečima, na ediciji "Srbija 1914-1918" je bilo vrlo teško raditi jer je od 1945. godine pa na ovamo bilo nepoželjno da se govori o Prvom svetskom ratu i učešću Srba u istom, jer se to smatralo srbovanjem. Teritorija Vojvodine je tada bila pod Austrougarskom vlašću, zbog čega se tadašnji srpski istoričali nisu njome ni bavili, jer nije bila u sastavu Srbije, pa su tako ostale mnoge praznine o vojvođanskim Srbima u ovom periodu. Takođe, ne postoji dovoljno podataka ni iz mađarskih i austrijskih izvora. Zoran Kolundžija međutim kaže da su ipak uspeli da pronađu neke dokaze iz tog perioda.

"Interesantno je da smo pronašli beleške zapovednika za Novi Sad koji je izdavao naloge šta treba da se radi. Međutim i dalje nam nedostaju fotografije koje bi ilustrovale taj period, jer trenutno raspolažemo sa svega njih desetak. O zločinima u Sremu, koji su bili jednako strašni kao oni u Mačvi, na žalost nemamo ni jednu fotografiju. Tako da i dalje stoji naš apel kod građana da nam pomognu da popunimo ove istorijske praznine. Značilo bi nam kad bismo dobili neka interna dokumenta, pisma sa ratnicima na frontu, neki dnevnik iz tog perioda ili neku vojnu knjižicu", objašnjava on.  

Do sada je u ediciji "Srbija 1914-1918" izašlo 10 knjiga, a odmah za njima još njih tri. Iz "Prometeja" kažu da trenutno imaju materijala za još najmanje 10 knjiga o ovoj temi, na kojima sada vredno rade.

Pored nagrade za izdavački poduhvat godine, na beogradskom Sajmu knjiga dodeljena je i nagrada za najboljeg izdavača u 2014. koja je pripala Zavodu za udžbenike iz Beograda, nagrada za najbolju dečju knjigu otišla je ediciji "Deca čitaju srpsku istoriju", u izdanju Pčelice iz Čačka. Specijalno priznanje u 2014. žiri je dodelio za peto kolo edicije Deset vekova srpske književnosti Izdavačkog centra Matice srpske u Novom Sadu, pošto smatra da je ovo jedinstvena edicija pokrenuta pre četiri godine, bez sumnje najdalekosežniji projekat u sadašnjoj srpskoj izdavačkoj delatnosti.

Nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu koju dodeljuje specijalni žiri ULUPUDUS pripala je ove godine monografiji "Univerzitet umetnosti u Beogradu", u likovno grafičkoj opremi Ilije Kneževića u izdanju Univerziteta umetnosti. (Gordana Ćosić)

  • Сремац

    04.11.2014 07:10
    СВАКА ЧАСТ
    Свака част Зорану и Борки, који су успели да остану и опстану у врху издаваштва Србије.
  • 03.11.2014 12:30
    prijatelj
    Svakako cestitke Zoranu, jednom kvalitetnom i skromnom čoveku koji je svoje uspehe sam trasirao godinama. Sve najbolje u daljem radu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.