Samardžić: Sedamdesete bile uvod u raspad i ratove

Politikolog Miroslav Samardžić ocenio je u autorskom tekstu za sajt Kulturnog centra Novog Sada, a u povodu stogodišnjice od stvaranja nekadašnje Jugoslavije, da je tadašnja zajednička država više slovenskih naroda stvorena zbog interesa velikih sila.

- Nije Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca stvorena zbog težnje balkanskih naroda za zajedničkom državom, nego zbog geopolitičkih interesa velikih sila - navodi ovaj politikolog i socijalni aktivista.

Po Samardžićevom mišljenju, Versajski poredak imao je dva glavna cilja: da obuzda Nemačku i boljševizam.

Socijalistička Jugoslavija postigla je velike rezultate u modernizaciji, industrijalizaciji, prosvećivanju stanovništva, podizanju životnog standarda i socijalnih prava, navodi Samardžić dodajući da je dinamičan ekonomski razvoj ipak bio praćen brojnim problemima, nedoumicama i pogrešnim odlukama.

Prva polovina sedamdesetih godina prošlog veka označava najgori period u razvoju SFRJ koji je, kako ocenjuje Samardžić, predstavljao uvod u raspad države devedesetih godina. On zaključuje da su Ustavne reforme iz 1974. stvorile pretpostavke za raspad, to jest, razbijanje zajedničke države.

Kompletan esej Samardžića na ovu temu možete pročitati OVDE.

  • Sima

    24.11.2017 10:33
    Lepo analizirano.
  • Veljko

    24.11.2017 09:07
    Laicki receno, dobro je sto se raspala JUG. Raspao se i SSSR. Puno manjih drzava u jednoj , puno razlicitosti. Pored toga, los je bio i vodja .
  • V

    24.11.2017 06:26
    jednostrano tumačenje
    uvod u ratove je bio Milošević, njegova velikosrpska politika, želja za dominacijom, pučevi kojima je smenio legalna rukovodstva Vojvodine, Kosova i Crne Gore i time prigrabio 1/2 glasova za upravljanje SFRJ, pri čemu mu krajnji cilj nisu bile ni teritorije ni srpski narod nego stvaranje totalnog haosa u kojem je mogao da vlada, pljačka, laže, njegov sin da izbegava regrutaciju, švercuje cigarete i prebija ljude...
    To je bio uvod u ratove.
    A uvod u otcepljivanje ostalih je prirodna želja za samostalnošću koja je ovakvim ponašanjem Srbije dobila vetar u leđa i međunarodnu podršku.
    Sem toga, Jugoslavija je bila sastavljena od nespojivog. Osim različitih tradicija i religija, njeni delovi su imali različite nivoe razvoja, od onih na nivou Centralne Azije, do onih na nivou srednje razvijenih zapadnih zemalja. To je nespojivo i u takvoj zajednici bogati uvek osećaju da su izrabljivani i žele da pobegnu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.