Merkel pozvala zapadne lidere na razgovor s Putinom

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas zapadne lidere da reše nesuglasice sa Rusijom o Ukrajini, ističući da su kontakti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom po tom pitanju neophodni.
Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas zapadne lidere da reše nesuglasice sa Rusijom o Ukrajini, ističući da su kontakti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom po tom pitanju neophodni.

Merkel je, posle razgovora sa predsednicima Francuske i Ukrajine, Fransoa Olandom i Petrom Porošenkom, u Berlinu rekla da je saslušala "stav iz ukrajinskog ugla", ali da će se po tom pitanju "obnoviti kontakti sa ruskim predsednikom".

"Ne isključujem mogućnost održavanja sastanka četiri strane", kazala je Merkel.

Merkel je dodala da postoje razlike u stavovima po pitanju ukrajinske krize koji se moraju rešiti. Sporazumi o prekidu vatre iz Minska su "osnova za mir u Ukrajini", naglasila je ona.

Merkel je ukazala i na značaj posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u nadgledanju prekida vatre, ali i izrazila zabrinutost zbog napada na njih.

Rojters je preneo da je Merkel rekla da se sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine ne poštuje i da se mora učiniti sve da bi se u potpunosti sproveo dogovor, postignut u februaru u Minsku.

"Sporazum o prekidu vatre nije u potpunosti primenjen i to znači da ima sve više žrtava", navela je Merkel.

Ona je istakla da je prvi i najvažniji uslov da se sve učini da sporazum o prekidu vatre postane realnost. "Ono što je dogovoreno u Minsku mora se poštovati. Ovde smo da bi se taj sporazum poštovao, a ne dovodio u pitanje", kazala je Merkel.

U sukobima na istoku Ukrajine poginulo je više od 6.5000 ljudi, među kojima na stotine civila. Obe strane su povukle veliku količinu teškog naoružanja iz zone sukoba, u skladu sa sporazumom iz Minska, ali se i dalje dešavaju sporadični sukobi.

  • Y

    25.08.2015 03:23
    U stvari (3):
    U tom slučaju, potopiće UKR u more krvi. Svoje ambicije neće ostvariti, pošto Donbas nije Srpska Krajina. U UKR su instruktori iz SAD, Kanade i Velike Britanije, mnoštvo najamnika, tako da je sukob već, na neki način, internacionalizovan (nije - po definiciji - isključivo unutrašnji). To će dati RU odrešene ruke da se neposredno umeša (mada ne znam hoće li tako i biti, Putinova pozicija mi ostaje nejasna). Kako god, obnova masivnih sukoba na jugoistoku UKR biće uvod u raspad te prelepe zemlje, i strašna tragedija sa nesagledivim posledicama. A Porošenko je, kako god da postupi, teško naj..ao, gubi vlast u svakom slučaju, verovatno i život.
  • Y

    25.08.2015 03:16
    U stvari (2):
    Dakle, sve tačke Minska 2 (političko regulisanje konflikta - decentralizacija, federalizacija, poseban status za Donbas, humanitarni aspekti i dr.) Porošenko je od početka procesa ignorisao. UKR je inspirisana hrvatskim iskustvima u akcijama "Munja" i "Bljesak", o čemu je otvoreno govorio MinInPoslova UKR Pavel Klimkin (i zahvalio se Hrvatskoj na "prenošenju tih iskustava"). Porošenko, ako podlegne pritiscima Merkelove i Olanda (da sprovede sporazum Minsk 2) rizikuje da ga likvidiraju ultranacionalističke strukture koje je sam stvorio (po diktatu SAD-a). Ako se odluči na "blitzkrieg-a", izgubiće finansijsku podršku EU (u trenutku kada se UKR ekonomija raspada; UKR beleži najveći pad bruto-nacionalnog dohotka u vremenu od 1,5 godine ikada zabeležen u svetu).
  • Y

    25.08.2015 03:07
    U stvari (1):
    Porošenko je otvoreno izjavio da je sporazum Minsk 2 UKR iskoristila da konsoliduje svoje vojne snage (u koje su uključene i paravojne formacije, poput bataljona "Azov", za koju čak i SAD kažu da je "gnusna fašistička kriminalna formacija"). Oko Donjecke i Luganske oblasti skoncentrisano je 90.000 vojnika, više stotina tenkova i samohodnih oklopnih transportera, raketni sistemi "Grad", "Uragan" i balističke rakete "Tačka 'U'" (sa dometom od 500 km, sposobne da nose i nuklearne bojeve glave... samo što ih UKR, srećom, ne poseduje; ipak, razorna moć ovih raketa sa konvencionalnim punjenje je 1 ha, po svakoj).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet