Kina: Megapolis od 42 miliona stanovnika

Kina planira da stvori najveći megapolis na svetu spajanjem devet gradova na području ušća Biserne reke, na jugoistoku zemlje.

Kina planira da stvori najveći megapolis na svetu spajanjem devet gradova na području ušća Biserne reke, na jugoistoku zemlje.

Urbani div će imati 42 miliona stanovnika i prostiraće se na oko 41.400 kvadratnih kilometara, što je kao 26 Londona zajedno. Obuhvataće gradove Guangdžu, Šendžen, Fošan, Dongguan, Džongšan, Džuhaj, Đijangmen, Huidžu i Džaoking koji zajedno učestvuju sa 10 odsto u kineskoj privredi.

Tokom narednih šest godina, biće realizovano oko 150 velikih infrastrukturnih projekata, kako bi se spojila i zaokružila putna, energetska, telekomunikacijska i vodoprivredna mreža devet gradova. Kina, koja će za ovaj divovski poduhvat izdvojiti 303,5 milijardi dolara, namerava da sagradi i železničku liniju koja će novi megapolis povezivati sa Hong Kongom.

Projektima je predviđena izgradnja 29 novih železničkih linija koje bi trebalo da putovanje između različitih gradskih jezgara svedu na najduže sat.

  • Pop

    25.01.2011 21:18
    Ko pola Srbije po povrsini. Ne znam kako ostali, ali ja se njima ne radujem. Zastrasujuce.
  • Deleteboy

    25.01.2011 17:44
    Zuti ali ne DS
    Svaka Vam cast Zuti. Samo napred do totalne dominacije sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet