Nobel za mir za borbu za ženska prava

Norveški Nobelov komitet dodelio je Nobelovu nagradu za mir za 2011. ženama koje se bore za ženska prava Elen Džonson Sirlif, Lejmi Gbovi i Tavankul Karman.

Norveški Nobelov komitet dodelio je Nobelovu nagradu za mir za 2011. ženama koje se bore za ženska prava Elen Džonson Sirlif, Lejmi Gbovi i Tavankul Karman.

Nagrada je podeljena na tri jednaka dela zbog njihove nenasilne borbe za sigurnost žena i ženska prava za puno učešće u izgradnji mira.

"Nije moguće dostići demokratiju i trajan mir na svetu ukoliko žene ne dobiju priliku da jednako kao i muškarci utiču na razvoj na svim nivoima društva", navodi se u obrazloženju Novelovog komiteta.

Elen Džonson Sirlif je prva žena izabrana za predsednika u Africi. Od inaguracije 2006. godine ona doprinosi uspostavljanju mira u Liberiji i promovisala je društveni i ekonomski razvoj jačajući poziciju žena.

Lejmi Gbovi je organizovala žene sa svih strana etničkih podela u Liberiji kako bi se okončao dugogodišnji rat u Liberiji i obezbedilo učešće žena na izborima. Od kraja rata radila je na jačanju uloge žena tokom i posle konflikata u Zapadnoj Africi.

Tavakul Karman je aktivistkinja iz Jemena koja je u najtežem periodu pre i tokom Arapskog proleća igrala vodeću ulogu u borbi za ženska prava, demokratiju i mir u Jemenu.

Norveški Nobelov komitet je saopštio da se nada da će nagrada trima aktivistkinjama pomoći da se zaustavi represija prema ženama koja je prisutna u mnogim državama i da se razume veliki potencijal za demokratiju i mir koji žene mogu predstavljati.

Predsednici ES i EK Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravili su izbor dobitnika Nobelove nagrade za mir.

"Ovo je pobeda za novu demokratsku Afriku i za nov demokratski arapski svet koji živi u miru i poštuje ljudska prava", navedeno je u saopštenju evropskih zvaničnika.

  • Mili

    07.10.2011 16:42
    Volim
    Ah, girl power! :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet