Danska uvodi porez na meso

U Danskoj razmišljaju o uvođenju poreza na meso kao oblik borbe protiv klimatskih promena.

To je predlog danskog Etičkog veća koje inicijalno želi da oporezuje uzgajanje goveda. U budućnosti bi porez trebalo da se uvede i na ostale životinje u zavisnosti od toga koliko njihov uzgoj šteti okolini.

"Danci su etički obavezni da menjaju svoje prehrambene navike", rekao je predstavnik Veća. Oni su dodali i da se ne očekuje da će oslanjanje na potrošače da sami smanje konzumaciju mesa dati rezultate.

"Efikasan odgovor prema hrani koja šteti okolini, a koji će ujedno doprineti osvešćivanju o klimatskim promenama, mora biti jedinstveno što zahteva da društvo pošalje jasan znak kroz regulaciju", rekao je.

Gotovo celo Etičko veće poduprlo je uvođenje poreza na crveno meso – 14 od 17 članova glasalo je za predlog koji će uputiti danskoj Vladi na razmatranje.

Stočarstvo i živinarstvo su jedan od vodećih izvora stvaranja efekta staklene bašte. Prema UN-u, oni su odgovorni za 18 odsto svih emisija na Zemlji što je više od svih štetnih emisija koje proizvodi ukupni međunarodni saobraćaj na planeti.

Zapravo, stoka sama proizvodi 10 odsto ukupne svetske emisije gasova, a potroše i veliku količinu vode – najmanje 43.000 litara pitke vode potrebno je da bi se "napravio" jedan kilogram govedine.

Autor: Večernji list

  • NS

    28.04.2016 13:01
    Daleko
    Daleko je Danska od toga. Za nepoznavaoce - Danska je najveći Evropski proizvođač svinjskog mesa. Teško da će taj biznis olako ugroziti. Danci i nisu baš tako neosetljivi na gubitak profita.
  • Deki

    28.04.2016 12:37
    U naslovu TVRDNJA, a onda u prvoj rečenici demanti... Čuj, neka odbor za etiku je predložio... I?
  • @zivan

    28.04.2016 12:36
    Pa Najbolje je da onda ukinemo sami sebe, tj ljude, jer mi trosimo sve resurse a ne samo meso, jer posle mesa, ti pametnjakovici ce doci na ideju da puno jedemo biljke i alge a posle ce zakljuciti da puno udisemo vazduh i pustamo gasove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima