Koliko dugo hranu smete da držite u zamrzivaču?

Zamrzavanje hrane zaustavlja razvoj bakterija u namirnici, zbog čega bi zaleđena hrana trebalo da bude sigurna za konzumaciju bez obzira koliko dugo se nalazila u zamrzivaču.

Međutim, iskustvo je pokazalo da namirnice nakon određenog vremena gube svoj ukus i teksturu. Zamrznuto povrće, meso i hleb spas su za mnoga domaćinstva, jer olakšavaju i skraćuju vreme kuvanja što je veliki plus u brzoj svakodnevici.

Ipak treba znati da namirnice gube svoj ukus i teksturu ako se predugo drže u zamrzivaču. Veb sajt FreezerLabels.net napravio je vodič za zamrzavanje hrane, koji otkriva koliko bi dugo trebalo da držite hranu u zamrzivaču.

Kada su u pitanju pekarski proizvodi, pečeni hleb u zamrzivaču može stajati dva do tri meseca, nepečene voćne pite dva do četiri meseca, a ispečeni mafini do godinu danu.

Meso gubi okus nakon 12 meseci

Divljač bi u zamrzivaču trebalo da stoji tri do četiri meseca, jagnjeće i teleće meso do devet meseci, a svinjetina tamo može biti do 12 meseci.

Pileće meso u komadu takođe može stajati godinu dana, dok krlica, bataci i drugi delovi ptice mogu tamo biti tri meseca kraće.

Iznutrice poput jezika, pluća i jetre u zamrzivaču će biti 'upotrebljivi' do četiri meseca, kao i sveže pljeskavice, dok nekuvane kobasice i viršle u zamrzivaču mogu stajati do dva meseca.

Masna riba poput sardine i lososa na ledu mogu biti do tri meseca, a nemasne vrste riba duplo više vremena.

Termički neobrađene školjke u zamrzivaču mogu stajati dva do tri meseca, rakovi oko deset meseci, s morski plodovi izvađeni iz konzerve oko dva meseca.

I sireve možete zamrznuti

U zamrzivač možete staviti meke i čvrste sireve, te ih tamo držati maksimalno šest meseci. Maslac u zamrzivaču može stajati i tri meseca više od sira, a zamrznuti čak možete i mleko te ga u tom stanju držati do šest meseci.

Kupovni sladoled držite u frižderu prema upustvima na kutiji proizvođača, a onaj domaći do dva meseca.

Kada je reč o voću i povrću, zdravi plodovi prirode u zamrznutom stanju mogu stajati od osam meseci do godine dana. Imajte na umu da se ne preporučuje zamrzavanje namirnica s visokim postotkom vode poput krastavaca i jagoda, jer se nakon odmrzavanja pretvaraju u kašu.

Zalediti možete prirodne i kupovne sokove na šest do 12 meseci. Pripazite samo da ih ne stavljate na niske temperature u staklenim bocama, jer će se iste razbiti.

Temperatura zamrzivača trebalo bi da bude podešena na -18 stepeni Celzijusa, a sva hrana pravilno sačuvana u čvrstim plastičnim omotima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.