Riblji želatin pliva u svakom pivu

Ako biste nekog pitali koji su glavni sastojci piva, odgovor bi bio - kvasac, hmelj, ječam i voda.

To je istina, ali velika verovatnoća je da u vašem omiljenom pivu "pliva" još jedan sastojak, koji se proizvodi od ribljeg mehura. Radi se o želatinu "isinglass", koji se pravi od organa ribe.

Ova supstanca se koristi od 19. veka kao agent za filtriranje piva, kako bi ono bilo one prelepe kristalno zlatne boje koju većina pivopija izuzetno ceni.

Kako prenosi BBC, ovaj sastojak nema miris, i koriste ga lokalne "kraft" pivare, ali i veliki proizvođači. Sastojak "isinglass" je naveden i u srpskom Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (Sl. glasnik RS, br. 85/2013 i 101/2013).

Naveden je u poglavlju "Sastojci koji mogu da izazovu alergije i/ili intolerancije", i tu piše da se riblji želatin ili želatin iz ribljeg mehura (isinglass) koristi za bistrenje piva i vina.

Kako prenosi BBC, glavni razlog zašto se pokrenula priča o sastojku koji se već godinama koristi u proizvodnji piva jeste zabrinutost vegeterijanaca. Naime, to je jedan od sastojaka koji često nije navođen u sastavu piva, i veliki broj ljudi nije bio ni svestan da se radi o želatinu životinjskog porekla.

To je izazvalo veliko nezadovoljstvo među vegeterijancima ljubiteljima piva, koji sada u Britaniji zahtevaju od proizvođača piva da se jasno naglasi kada neki proizvod sadrži ovaj sastojak.

Kako neki proizvođači i naglašavaju, taj sastojak ne samo da je "trn u oku" za vegeterijance, već i kvari odnosno ublažava aromu piva, zarad njegovog "dobrog izgleda". 

Teme

pivo
  • Veganka

    16.09.2016 15:44
    http://www.barnivore.com/
    Ne pliva u svakom pivu.
    Postoji web portal za to u kom alkoholnom picu ima zivotinjskih tvari a u kojima ne.
    Evo adrese,samo upisite vrstu piva ili drugog alkoholnog pica
    http://www.barnivore.com/


  • sesirdzija

    16.09.2016 13:22
    eto ti
    Cak ni pivo ne znaju da prave normalno nego poremecenim nacinima, za moralno iskrivljene mnoge ljude. A verovatno je toga ai pre bilo, sad svasta izbija na povrsinu od prevara...
  • none

    16.09.2016 07:49
    Neka vegetarijanci piju nefiltrirano pivo i neka nas ostale stvarno vec jednom ostave na miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.