Borovnice su odlične za mozak

Ispijanje 30 mililitara ceđenog soka od borovnice svaki dan može poboljšati funkcionalnost mozga kod starijih ljudi, kažu nova istraživanja Univerziteta Ekseter iz Britanije.
Istraživanje je sprovedeno na zdravim ljudima između 65 i 77 godina. Rezultati su pokazali da su im se, nakon što su pili ceđeni sok od borovnice svaki dan, poboljšale kognitivne funkcije, dotok krvi do mozga i brže aktiviranje mozga u različitim situacijama, prenosi "Business Insider".
 
"Ukoliko sok od borovnice pijete 12 sedmica svaki dan, aktivnost mozga će se poboljšati. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i pospešiti kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa", kaže Džoana Boutel sa Univerziteta Ekseter.
 
Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. Ovo ukusno voće preporučuje se i u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, za regulaciju šećera i masnoća, kod bolesti urinarnog trakta, raka i sl.
 
Osobe koje muku muče s kilogramima trebalo bi da znaju da su borovnice korisne u dijetama zahvaljujući vlaknima koja daju osećaj sitosti. Za razliku od svežih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice zaustavljaju proliv.
 
Istraživači sa Univerziteta Ekseter naglašavaju da borovnice podstiču cirkulaciju kapilara u mozgu, obezbeđujući tako maksimalan dotok hranljivih materija i kiseonika, što poboljšava kognitivne funkcije, sprečava i leči simptome demencije, usporava Alchajmerovu bolest, jača memoriju, koncentraciju i povećava inteligenciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.