I mirisanje hrane može da goji?

Naučnici sa kalifornijskog Univerziteta Berkli otkrili su da miris hrane igra važnu ulogu u načinu na koji organizam prerađuje kalorije, kao i to da samim mirisanjem hrane pre jela možemo da podstaknemo nakupljanje viška kilograma.
Studija, sprovedena na miševima, otkrila je da oni miševi koji nisu mirisali hranu nisu dobili na težini. Sa druge strane, miševi koji su pre jela mirisali hranu udvostručili su svoju telesnu težinu. 
 
Iako je studija sprovedena na miševima, a ne na ljudima, naučnici ističu da je ova povezanost fascinantna. Rezultate studije objašnjavaju tvrdnjom da je čulo mirisa povezano sa odlukom tela da skladišti masnoće, umesto da ih sagoreva. 
 
Studija je objavljena u časopisu "Cell Metabolism", a naučnici se nadaju da će njeni rezultati biti od pomoći osobama koje imaju poremećaj u ishrani kao o osobama koje se bore da izgube na težini. 
 
"Povećanje telesne težine se ne meri samo unosom kalorija. Ukoliko utvrdimo da je i kod ljudi čulo mirisa povezano sa gojenjem, moći ćemo da napravimo lek koji ne utiče na čulo mirisa, ali blokira metaboličke sklopove. To bi bilo neverovatno", ističe jedan od autora studije Endju Dilin.
  • Boris

    16.07.2017 00:18
    Je l se nekom desilo da pomirise mleveno meso pre jela i zgadi mu se obrok nakon toga?
  • mica

    15.07.2017 10:23
    I kod ljudi je tako npr. kuvarice u restoranima,a i žene za koje se kaze da dobro kuvaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima