Sastojak piva koji opušta, a nije alkohol

Pivo opušta, ali ne samo zbog alkohola, već zbog još jednog sastojka - hordeina, koji aktivira centar za nagrađivanje u mozgu na sličan način poput dopamina.
Sastojak piva koji opušta, a nije alkohol
Foto: Pixabay
Studija nemačkih naučnika pokazala je da upravo hordein iz piva može biti odgovoran za podizanje raspoloženja na način da aktivira ključni dopaminski receptor. Oni tvrde da hordein na mozak deluje na sličan način kao hormon sreće, te da i hordenin i domapin stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.
 
Potrebno je još otkriti može li količina hordeina u pivu proizvesti osetno dejstvo na centar za nagrađivanje. Dosadašnji rezultati upućuju na to da bi hordein mogao doprineti poboljšanju raspoloženja osobe koja konzumira pivo.
 
Za osećaj opuštenosti i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina, smatra naučnica Monika Pišecrider, jedna od autorki istraživanja. Podseća i da sličan efekat na mozak kao hordein ima salsolinol, sastojak čokolade.
 
"Iznenadilo nas je da supstanca u pivu može da aktivira dopamin D2 receptor, posebno zato što nismo posebno pratili hranjive stimulante", dodala je ona.
 
Naučnici sada nastoje da ustanove koliko je hordeina u pivu i koliko ga stiže u mozak. Naime, još uvek nije poznato da li je nivo hordeina u pivu dovoljna da izazove ovaj efekat. Zasad se samo zna da supstanca sama po sebi ima određenu ulogu.
 
Autorka istraživanja kaže da na dobru volju pojedinca ne utiče samo jedan sastojak hrane ili pića, već je uglavnom reč o kombinaciji.
 
Ipak, naučnici upozoravaju da alkohol ima i suprotno, depresivno delovanje i može da poremeti misli, ravnotežu, čak i mentalno zdravlje. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.