Koje namirnice treba prati pre upotrebe, a koje ne

Iako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrok širenja bakterija pa i trovanja, a stručnjaci za ishranu ističu koja su pravila oko pranja hrane, odnosno koje namirnice nipošto ne bi trebalo prati pre kuvanja, a koje se obavezno peru.
 Koje namirnice treba prati pre upotrebe, a koje ne
Foto: Pixabay
Ne prati: 
 
Jaja 
 
Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa jaja ne bi trebalo prati već normalno kuvati i potom oguliti. 
 
Piletina 
 
Pranjem sirove živine zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Ustanovili su da dve petine osoba sirovu piletinu pre pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odeću i kuhinjsku opremu. 
 
Zabranu pranja sirovog mesa živine, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Ono što možete učiniti jeste da se pobrinute da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana i da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke. 
 
Ostalo meso 
 
Zabrana pranja ne odnosi se samo na meso živine, već i na ostalo meso poput govedine, svinjetine i janjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija prilikom pranja. Bakterija se na mesu jednostavno rešava - visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Dobro bi bilo pre kuvanja višak mesnog soka s površine obrisati ubrusima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom. 
 
Testenina 
 
Kulinarski šefovi pranje testenine vide kao najveći greh koji možete počiniti, jer voda uklanja skrob koji pomaže da se bolje apsorbuje umak koji ćete poslužiti s njom. Tako testenina ne bi trebalo da se pere nakon kuvanja, a jedini je izuzetak testenina koju ste skuvali za salatu ili vok koji ćete dorađivati u tavi. 
 
Gljive 
 
Ovu namirnicu, zbog svoje sunđeraste strukture s veoma velikom moći upijanja, nikad ne treba prati ili natapati u vodi. Ako vam se čine prljave, samo ih ogulite s nožićem ili ih obrišite ubrusima. Gljive treba guliti samo ako je došlo do promene boje, a bez obzira na boju, treba odseći donji deo stabljike gljive. 
 
Uvek perite: 
 
Voće i povrće s jestivom korom  
 
Budući da se obavezno tretiraju otrovnim i štetnim pesticidima. Dobar je trik natopiti ih u vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone i par kapi sirćeta - oni uklanjaju sve pesticide i prljavštinu na nežan i efikasan način. Nakon pranja osušite ih tapkanjem ubrusima. 
 
Limenke 
 
Bakterije ne mogu da uđu u konzerviranu hranu, zbog čega one imaju duži rok trajanja. No, definitivno mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke pre rukovanja njome. 
 
Voće i povrće s nejestivom korom 
 
Ovo pravilo se odnosi nakon guljenja - na primer krompira ili luka. Međutim, ako je reč o namirnici poput lubenice ili limuna, operite ih pre konzumiranja - bakterije s kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost. 
 
Orašaste plodove
 
Malo ljudi zna i pridržava se pravila pranja orašastih plodova, iako ga stručnjaci za zaštitu zdravlja ističu. Naime, čak i ako su oljušteni (pistaći, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportovani. Takođe, umeju da budu tretirani kiselinom koja štiti od parazita, i koja može naštetiti ljudskom zdravlju. 
 
Sušeno voće 
 
Ova vrste hrane smatra se jednom od "najprljavijih". To se naročito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a posude u koje se stavlja se vrlo retko ili nikad ne peru. Operite ga ili ga čak ostavite da se natapa u vodi neko vreme, pa sami osušite i biće jednako ukusno, a puno zdravije. 
 
Pirinač 
 
Nedavno istraživanje pokazalo je kako česta metoda kuvanja pirinča - u loncu kipuće vode dok voda ne ispari, izlaže one koji ga jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira pirinač tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.  
 
Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i s problemima u razvoju te je najopasniji za decu, upozorava Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast. 
 
Naime, pirinač bi trebalo ostaviti da se natapa u vodi preko noći, a ujutro isprati vodom i potom kuvati - time se udeo toksina u njemu smanjuje za čak 80 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.