Nekad se delio besplatno, a danas ga jede samo elita

Kavijar je jedna od najskupljih stvari na svetu.
Nekad se delio besplatno, a danas ga jede samo elita
Foto: Pixabay
Kilogram tako dostiže cenu od 35.000 dolara, a bez obzira na cenu (ili možda baš zato) obožavan je među buržujima širom sveta. Osim po ceni poznat je i po posebnom okusu, kojeg ćete ili voleti ili ne. Međutim, kavijar nije oduvek bio toliko cenjen i dragocen.
 
U 19. veku jesetra (beluga) u SAD-u je bila toliko uobičajena da se kavijar mogao pronaći u salonima besplatno, kao grickalica, kao što je danas kikiriki. U Evropi su ribari čak svoje svinje hranili njime. Od tada se mnogo toga promenilo. Kao što je to i sa šampanjcem, tako je i kod kavijara važno odakle potiče. Trenutno postoji 27 vrsta u Severnoj Americi, Evropi i Aziji. Ali sigurno ne zadugo. Ovim ribama preti izumiranje zbog prevelikog lova i uništavanja njihovih staništa.
 
Godine 2010. Međunarodni savez za očuvanje prirode na svoju crvenu listu stavio je 18 vrsta, među kojima i jesetru. Međutim, zbog ovoga je možda kavijar postao još skuplji. Naime od kada je postao ređi, kavijar je zapravo dobio na važnosti i mnogima postao poslastica za koju su spremni da plate nekoliko desetina hiljada dolara. 
 
Sredinom 20. veka ove ribe postale su dragocena 'roba'. Zbog sve većeg zagađenja voda i smanjivanja njihovih staništa jesetra je postala retko viđena riba. Uništena su joj mesta za razmnožavanje, a lovili' su je zbog mesa i ikre. Ribari željni zarade krenuli su u potragu za ribom koju su mogli i dobro da naplate.
 
"Može imati milion jajašca ali samo će jedno preživeti i razviti se u jesetru. U SAD-u je njihov uvoz i izvoz strogo regulisan, i verovatno zbog toga je isto tako skup", rekla je Arne Ludvig koja se bavi uzgojem kavijara.
 
"Mnogi zaboravljaju da se jajašca skupljaju jedno po jedno, ručno. I zato većina današnjeg kavijara dolazi s farmi s kontroliranim uzgojem. 2011. godine sav kavijar iz divljeg uzgoja je zabranjen, postao je ilegalan. Trenutačno postoji oko 2,000 farmi na svijetu koje se bave uzgojem kavijara", rekla je Deborah Keane s farme kavijara.
 
Posebno je poznata kineska farma "Kaluga Queen" koja proizvodi 35 odsto svetskog kavijara. Kavijar se prikuplja upotrebljavajući klasičnu rusku i iransku tehnologiju koja uključuje ubijanje ribe i izvlačenje jaja nakon toga. Druge farme istražuju i različite načine koji ne bi morali da ubiju ribu. 
 
U pitanju je metod "skidanja". U ribe se ubrizga hormon koji podstiče njihov nagon za izbacivanje jajašaca. Farmeri to rade već godinama ali nikada ovu tehniku nisu upotrebljavali za proizvodnju kavijara, već samo kako bi 'proizveli' još ribe.
 
"Najvažnija stvar je da u ovom slučaju riba ostaje živa. Budući da to obavljamo brzo zapravo joj ne nanosimo nikakvu štetu. Riba se uzima iz vode, i stavlja na ravnu ploču. U tom trenutku će već 'tražiti' vazduh pa joj je potrebno samo pritisnuti stomak i lagano ga masirati. I jajašca će izaći", dodaje Dmitrijs Tracuks.
 
Farme širom sveta tako pružaju mogućnost populaciji jesetre da se oporavi a zadovoljavaju komercijalnu potrebu za dragocenim kavijarom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.