VIDEO: Istraživanje pokazalo prisutnost plastike u flaširanoj vodi

Najveće istraživanje sastava flaširane vode velikih svetskih kompanija otkrilo je prisutnost čestica plastike u skoro svim testiranim uzorcima, javlja BBC.
VIDEO: Istraživanje pokazalo prisutnost plastike u flaširanoj vodi
Foto: Pixabay
U najvećem istraživanju ove vrste ispitano je 250 boca vode kupljenih u devet različitih država. Novinarska organizacija Orb Media pokrenula je istraživanje i objavila da su u flaširanoj vodi otkrivene čestice plastike, od kojih su neke bile širine ljudske kose.
 
"Neke boce sadržale su stotine ili hiljade čestica, a neke nijednu", objavio je Orb Media. Po litri vode prosečno je otkriveno 10 sitnih čestica, a znaučnici su izjavili da su mogle da dospeju u vodu i prilikom otvaranja plastičnih boca.
 
Ispitivanja su sprovedena na univerzitetu Njujork u Fredoniji. Testirane su najpoznatije internacionalne marke kao što su Evian, Nestle Pure Life, Dasani, Aquafina i San Pellegrino, kao Aqua iz Indonezije, Bisleri iz Indije, Epura iz Meksika, Gerolsteiner iz Nemačke, Minalba iz Brazila i Wahaha iz Kine.
 
Profesorka hemije na univerzitetu Njujork Šeri Mejson rekla je da su pronašli plastiku u vodi u skoro svakoj flaši koju su testirali.
 
"Ne želimo da upiremo prstom u pojedine kompanije, već želimo da pokažemo da je plastika postala toliko raširen materijal u našem društvu da ulazi i u vodu - i sve ostale proizvode koje svakodnevno konzumiramo", rekla je Mejson. "Ne radi se o katastrofi, ali brojevi koje vidimo su zabrinjavajući", dodala je ona. 
 
Kompanije koje proizvode flaširanu vodu izjavile su za BBC da posluju prema najvišim standardima. 
 
Brus Gordon iz Svetske zdravstvene organizacije izjavio je da su potrebna nova istraživanja o mogućim štetnim posledicama plastike u flaširanoj vodi. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.