Danski krompiri skupi poput kavijara

Tartufi i kavijar poznati su kulinarski specijaliteti, čija cena po gramu dostiže astronomske vrednosti, ali u Danskoj takvu cenu ima posebna sorta - krompira.
 Danski krompiri skupi poput kavijara
Foto: Pixabay
Prvi ovosezonski krompiri uzgojeni na turističkom ostrvu Samsu nude se po ceni od 155 dolara po kilogramu, javila je lokalna turistička zajednica.
 
U opisu stoji da se zlatno-žute krtole iz zemlje iskopavaju ručno i vrlo pažljivo, a stručnjaci kažu da ova vrsta krompira ima prepoznatljiv "terroir", što znači da se pri konzumiranju može osetiti specifična kombinacija faktora, koji se odnose na geografske i klimatske parametre, važne jer doprinose jedinstvenosti sorte.
 
Francuska reč "terroir" posuđena je iz vinogradarsko-vinarske terminologije.
 
Poljoprivrednici i agronomi na Samsu se takmiče u tome ko će prvi 'ubrati' zreli krompir, što zahteva posebnu veštinu i strpljivost jer treba precizno odrediti trenutak iskopavanja ovog povrća.
  • Haha

    13.05.2018 06:52
    Samo šišaj ovce!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.