Špansko plavo vino prihvaćeno u Francuskoj

Španska vinarija počela je da prodaje Francuzima plavo vino imena Vindigo koje je u potpunosti prihvaćeno na tržištu uprkos njegovoj boji.
Vindigo je stopostotno šardone vino napravljeno u Andaluziji, Španija. Prema tvrdnjama proizvođača, plava boja vina nastaje naknadnim filtriranjem kože crnog ili crvenog grožđa koja sadrži plavi pigment ili anticijanin. Ova prirodna supstanca nalazi se i u borovnicama i malinama.
 
Francuski biznismen Rene Le Bail, koji prodaje Vindigo u jednoj luci na severoistoku Francuske, opisao je plavo piće kao idealni letnji aperitiv.
 
"Odličan je za ispijanje na plaži ili pored bazena. Ima 11 odsto alkohola, što znači da ne spada u jaka vina. Ukus plavog vina je voćni i ovo je ustvari svečano piće", kazao je Le Bail.
 
Cena vina je između 12 i 18 evra, ali trenutno je dostupno jedino u francuskom primorskom gradu Sete.
 
Le Bail je iz Španije naručio 35.000 boca plavog vina kako bi proverio hoće li Francuzi prihvatiti ovo piće ili će ipak biti kratke slave. Uspeh plavog vina u zemlji gde su crno ili crveno te belo vino deo kulture nacije sigurno će biti upitan.
 
Iako španski proizvođači pokušavaju da budu zapaženi na tržištu, Vindigo nije prvo plavo vino koje je proizvedeno u svetu. Mala španska firma Gik prva je proizvela plavo vino 2016. godine. Međutim, inicijalni pokušaj da plavo piće prodaju u francuskim supermarketima bio je neusklađen s propisima o etiketiranju proizvoda. Naime, Španci su ove boce vina označili sa "vin bleu" (plavo vino), što nije oznaka koja je prepoznata među kategorijama vina odobrenih u Evropskoj uniji. Zbog toga su Gikove boce plavog vina uklonjene iz marketa nakon samo tri dana. Ipak, ovo vino može se kupiti onlajn pod nazivom "alkoholno piće na bazi vina".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.