Kako se pravilno jede beli luk?

Beli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svetu, a zbog svojih snažnih lekovitih svojstava u upotrebi je već hiljadama godina.
Kako se pravilno jede beli luk?
Foto: Pixabay
Beli luk je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.
 
U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidanasa – jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
 
Još nije jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali on zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za otčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, kaže nutricionista Mateja Mrmić.
 
Beli luk za svoja dejstva može da se zahvali alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno dejstvo belog luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirate.
 
1. Pre jela obavezno ga zgnječite kako biste pokrenuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
 
2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri češnja.
 
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
 
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu

Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.