Kada se pas previše liže i češka...

Intenzivno lizanje i češkanje kod pasa može imati više uzroka i iz tog razloga morate biti sistematični prilikom otkrivanja uzroka.
Intenzivno lizanje i češkanje kod pasa može imati više uzroka i iz tog razloga morate biti sistematični prilikom otkrivanja uzroka.

Za to vreme morate prekinuti začarani krug češkanja kod vašeg psa primenom hirurške kragne i određenih lekova koji će smanjiti svrab i sprečiti infekciju kože.

Dermatitis sa češkanjem i lizanjem kod pasa često se javlja kao deo alergijske reakcije kože a može da bude izazvana alergenima iz okoline koji dovode do pojave kontaktnog dermatitisa (nešto sa čim životinja često dolazi u kontakt: prostirke, ležaljke, omekšivači, deterdženti, neodgovarajući šamponi, sredstva protiv parazita itd.), zatim alergija na hranu, tačnije alergija na neke sastojke u hrani kao što su određeni proteini (govedina, piletina, mlečni proteini itd.), žitarice (hleb), neki konzervansi i drugo.

Kod životinje mogu postojati atopijski dermatitisi kada reaguje na spoljašnje alergene kao što su grinje iz prašine, duvanski dim, polen nekih biljaka, trava itd. Alergije kože se javljaju kao posledica na ujed buve, prisustvo crevnih parazita i drugo.

Prekomerno češkanje i lizanje jednog mesta na telu dovodi do iritacije kože, što podstiče psa na ponovno lizanje, pa tako dobijamo zatvoreni krug. Stalno lizanje dovodi do privremenog olakšanja svrabeža, ali isušuje i iritira kožu, čime se dovodi do pogoršanja celokupnog stanja.

Kod pasa se javlja i opsesivno - kompulzivni poremećaj. To je neuobičajno ponašanje koje je usmereno na uništavanje predmeta, lajanje bez povoda, griženje i lizanje (pretežno nogu, ali i drugih delova tela) ili stalno kopanje, jurnjava za vlastitim repom... OCD se često manifestuje kod pasa koji su pod stresom, napetosti ili im je dosadno, a može biti i naslednog karaktera.

Provođenje mnogo vremena u igri i dugim šetnjama oslobađa psa od stresa i depresije, a takođe i više vremena provedenog s vlasnikom daje pozitivne rezultate. Igru treba shvatiti kao ozbiljnu aktivnost koja psa čini srećnijim i važna je, nezavisno od starosti psa.

Kako bi otkrili stvarni razlog lizanja, neophodno je da u kontaktu sa veterinarom otklonite sve moguće uzroke, i da hranite psa kvalitetnim hipoalergijskim granulama (Brit care, Royal canin, Alleva), redovno čistite psa protiv crevnih parazita, stavite mu zaštitu protiv buva, prilikom kupanja psa koristite medicinske šampone koji smanjuju alergijsku reakciju i smanjuju svrab.

Veliki izbor kvalitetne hrane, antiparazitika, medicinskih šampona, dodataka ishrani možete naći u prodavnicama Pet centra. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.