Naučnici snimili jednu od najređih vrsta divljih svinja

Naučnici su prvi put u divljini snimili jednu od najređih i najružnijih vrsta svinja.
 
Javanska bradavičasta svinja toliko je izložena krivolovu i gubitku staništa da su je naučnici već počeli da smatraju izumrlom, preneo je BBC.
 
Kamere su sada dokazale da manje grupe tih životinja žive u sve rascepkanijim šumama na Javi. Istraživanje je vodila Johana Rode-Margono iz zoološkog vrta u Česteru u Engleskoj, koja kaže da su ona i kolege "oduševljeni" saznanjem da su svinje još uvek tu.
 
Poslednje istraživanje na tom području sprovedeno je 2004. i otkrilo je "ozbiljan pad" populacije bradavičastih svinja.
 
"Bojali smo se da su sve ili većina već izumrle", rekla je Rode-Margono.
 
I dok te dlakave zveri lica prekrivenog bradavicama možda nisu najfotogeničniji stanovnici Jave, Rode-Margono ističe njihovu važnu ulogu u ekologiji tamošnjih šuma, jer riju po tlu i šire semenke.
 
Jedan centar za zaštitu divljih životinja na Javi počeo je da bradavičaste svinje uzgaja u zatočeništvu, a stručnjaci se nadaju da će pronaći delove šume u koje će ih moći pustiti.
 
"Za mene one nisu ružne, one su predivne", rekla je Rode-Margono.
  • neštomipoznat

    23.12.2017 22:26
    Pumba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.