Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Vladimir Putin vlada do 2024.

Zapadni mediji odluke jučerašnjeg kongresa "Jedinstvene Rusije" komentarišu kao garanciju da će Vladimir Putin vladati još dva mandata, odnosno do 2024.

Rim zabranjuje "žive statue"

Turisti u Rimu više neće moći da se slikaju sa "živim statuama". Gradske vlasti kažu da tu nema ni "u" od umetnosti, pa će "žive statue" biti zabranjene.

Pola Čilea bez struje

Više od polovine stanovnika Čilea ostalo je u subotu bez električne energije, a uzrok za masovno iskakanje elektro mreže je naponsko "kolebanje na dva dalekovoda i pad kompjuterskog sistema", saopšteno je iz čileanskog ministarstva energetike.

Uskoro pad još jednog satelita

Svet je preživeo pad satelita za istraživanje gornje atmosfere (UARS), ali nam preti pad još jednog satelita, čiji će povratak u atmosferu navodno biti mnogo opasniji, a očekuje se početkom oktobra.

U padu aviona poginulo 19 osoba

Svih 19 putnika i članova posade poginulo je u padu aviona, koji se jutros srušio nekoliko kilometara južno od Katmandua, prestonice Nepala, u pokušaju da se prizemlji po gustoj magli.

Medvedev i Putin menjaju mesta

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev predložio je danas na kongresu vladajuće partije Jedinstvene Rusije premijera Vladimira Putina za kandidata na predsedničkim izborima u martu 2012. godine.

Potres u Makedoniji

Zemljotres jačine pet stepeni Rihterove skale dogodio se tokom prepodneva u Makedoniji u okolini Velesa, na 50 kilometara od Skoplja.

Delovi satelita pali u Kanadi

Naučni satelit Agencije za istraživanje svemira (NASA), težak šest tona, prošao je jutros kroz atmosferu gde se raspao, a delovi su verovatno pali na područje Kanade.

Spaseno 60 imigranata iz mora

Grčka spasilačka služba izbavila je oko 60 imigranata koji su plutali u gumenom čamcu u Jonskom moru, saopštile su lučke vlasti.

"Goldman Saks" upozorava na krizu

Ukoliko se dužnički problemi evrozone zaoštre i prenesu na američki bankarski sektor, svetski finansijski sistem rizikuje ulazak u krizu sličnu onoj iz 2008. godine, upozorio je predsednik američke investicione banke "Goldman Saks" Džim O'Nil.

SAD traže od predsednika Jemena da preda vlast

Bela kuća zatražila je danas od predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha da započne proces potpune predaje vlasti, nekoliko sati posle njegovog iznenadnog povratka u zemlju iz Saudijske Arabije.

Tužila Opus Dei za robovlasništvo

Francuskinja Katrin Tisije tužila je dva sledbenika "Opus Dei" (Bože delo) za robovlasništvo, ističući da je duže od decenije radila bez novčane naknade u školi povezanoj sa ovom konzervativnom rimokatoličkom organizacijom.