SAD traže od predsednika Jemena da preda vlast

Bela kuća zatražila je danas od predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha da započne proces potpune predaje vlasti, nekoliko sati posle njegovog iznenadnog povratka u zemlju iz Saudijske Arabije.
Bela kuća zatražila je danas od predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha da započne proces potpune predaje vlasti, nekoliko sati posle njegovog iznenadnog povratka u zemlju iz Saudijske Arabije. Sjedinjene Američke Države su, takođe, osudile korišćenje sile protiv demonstranata i zatražile političko rešenje sukoba koji besni tri meseca, otkako je Saleh otišao u Saudijskoj Arabiji, izjavio je novinarima portparol Bele kuće Džej Karnej.

Saleh se danas vratio iz Saudijske Arabije "da bi se pripremio za izbore", rekao je za AFP jedan od saudijskih zvaničnika koji je zahtevao da ne bude imenovan. Američki zvaničnici su, međutim, izjavili da se stav Vašingtona nije promenio i pozvali jemenske zvaničnike da odu sa vlasti. "Želimo da vidimo da Jemen napreduje. Bez obzira da li se predsednik Saleh nalazi u ili izvan zemlje, on to može da učini odlaskom sa vlasti čime bi omogućio zemlji da krene napred", navela je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland u saopštenju.

Masovne demonstracije protiv Saleha (69) počele su u januaru. On je otputovao u Saudijsku Arabiju radi lečenja posle bombaškog napada u njegovoj rezidenciji u Sani u junu kada je ranjen, kao i još nekoliko državnih zvaničnika.

Saleh je odmah po povratku u zemlju rekao da su razgovori i pregovori jedini način da se reši kriza u zemlji. To je prva njegova poruka nakon što se iznenada vratio u zemlju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet