Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Veliki kit viđen kod Rijeke

Čitalac hrvatskog "Novog lista" fotografisao je velikog kita (Balenoptera physalus) u Jadranskom moru ispreda kompleksa Kostabele u Kantridi, delu Rijeke.

Francuzi proslavili Dan pada Bastilje

U Parizu je održana tradicionalna vojna parada povodom nacionalnog praznika Francuske - Dana pada Bastilje. Ove godine proslava je protekla u senci pogibije petorice francuskih vojnika u Avganistanu.

Iz Volge izvučeno 113 tela

Broj putnika koji su se utopili prilikom potonuća turističkog broda "Bulgarija" u nedelju, 10. jula, kod grada Kazanja u ruskoj Republici Tatarstan, dostigao je 113, saopštio je regionalni centar Ministarstva za vanredne situacije i civilnu odbranu.

Švercovao drogu u salu na stomaku

Bivši nemački džudista našao je način kako da zaradi. Nakon što mu zbog problema s alkoholizmom džudo karijera nije uspela, bacio se na šverc droge - i to na originalan način.

Slovačka: U zatvor za pogrešne odluke

Slovački zvaničnici i političari od državnog vrha do lokalnih samouprava moraće od septembra mnogo više da paze na svoje odluke jer pogrešne koje nanesu veću imovinsku štetu državi, regionu ili opštini vode na pet godina u zatvor.

Žene u Austriji uticale na promenu teksta himne

Od 1. januara iduće godine tekst austrijske himne biće izmenjen na zahtev žena iz svih političkih partija u Austriji, koje su se udružile proteklih dana kako bi bila poštovana rodna ravnopravnost.

Obešen ubica Karzaijevog brata

Leš muškarca koji je u utorak ubio Ahmeda Valija Karzaija, polubrata avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, obešen je na jednoj zgradi u prometnoj ulici u Kandaharu.

U pritvoru jer je htela sina da baci s terase

Istražni sudija kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević odredio je jednomesečni pritvor ruskoj državljanki Nataliji Sokolovoj, zbog sumnje da je pokušala da baci svog petogodišnjeg sina sa terase iznajmljenog stana u Petrovcu.

Mumbaj: 21 osoba poginula u tri eksplozije

U tri skoro istovremene eksplozije na prometnim lokacijama u Mumbaju danas je, prema najnovijim podacima, poginula najmanje 21 osoba i ranjeno više od 100 ljudi, a napade je osudio premijer Indije Manmohan Sing.

Merdok odustao od kupovine TV mreže

"Njuz korporacija" Ruperta Merdoka povukla je ponudu od 12 milijardi dolara za otkup preostalih 61 odsto vlasništva TV mreže Bi-Skaj-Bi, u kojoj već poseduje 39,1 odsto akcija, nakon što je britanski ministar kulture Džeremi Hant, pod pritiskom javnosti i opozicije, predao tu ponudu na razmatranje Komisiji za konkurenciju, posle skandala s hakovanjem telefona političara i običnih građana.

Pronađena ogromna statua Kaligule

Velika statua rimskog imperatora Gaja Julija Cezara Germanika, poznatijeg kao Kaligula, koji je vladao od 37. do 41. godine nove ere, pronađena je početkom godine u Italiji, preneli su danas španski mediji.